Preşedintele Băsescu a discutat cu Barack Obama şi cu Serghei Lavrov

Preşedintele Traian Băsescu a avut luni o scurtă discuţie cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, înainte de deschiderea lucrărilor Summitului Securităţii Nucleare care se desfăşoară la Haga.

Adăugat: 24 Martie 2014
Ultima actualizare:24 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele României, Traian Băsescu şi preşedintele SUA, Barack Obama
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a avut discuţii informale, luni, la Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga, cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Preşedinţiei.
    
Înainte de plecarea la Haga, preşedintele Traian Băsescu a declarat că obiectivele principale ale summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear şi prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti sau de către organizaţii neautorizate.
    
El a mai spus că va valorifica şansa oferită de prezenţa la Haga a mai multor şefi de stat pentru a-i informa în afara summitului asupra situaţiei din regiune.

50 de şefi de stat şi de guvern, prezenţi la Summitul Securităţii Nucleare

La Haga, la Summitul Securităţii Nucleare, axat pe prevenirea terorismului, sunt prezenţi 50 de şefi de stat şi de guvern, între care preşedintele american Barack Obama, cel care a iniţiat summitul acum patru ani.

Limitarea cantităţii de materiale periculoase la nivel mondial şi consolidarea securităţii pentru materialele deja existente reprezintă principalele obiective ale lucrărilor de anul acesta.

Una dintre declaraţiile comune ale ţărilor participante vizează eliminarea uraniului puternic îmbogăţit de pe teritoriul lor.

După sesiunea de luni seară, ţările din G7 vor avea la Haga şi o întâlnire informală pe tema conflictului dintre Rusia şi Ucraina. 

Întâlnirea de la Haga se va încheia cu o declaraţie comună a ţărilor participante

Corespondentul Radio România la Haga, Claudia Marcu, ne-a informat că întâlnirea de la Haga nu se va încheia cu un acord, ci cu o declaraţie comună a ţărilor participante, dar grupuri de ţări vor semna şi alte declaraţii comune, pe subiecte diferite, în contextul summitului nuclear.

Tema principală a întâlnirii este prevenirea terorismului nuclear, dar deja sunt proiecte de declaraţii comune pe subiecte ca schimbul de informaţii privind securitatea nucleară, investigaţia nucleară legală, cooperarea privind combaterea traficului cu materiale nucleare periculoase, securitatea transportului materialelor nucleare şi o declaraţie anunţată de Casa Albă pentru eliminarea uraniului îmbogăţit.

Cele mai multe declaraţii comune sunt deja susţinute şi de România - cum este, de exemplu, ultima menţionată.

Şi toate declaraţiile vor deveni oficiale marţi după-amiază, la finalul acestei întâlniri la nivel înalt, şi vor să fie bază pentru un acord final la ultima ediţie a summitului programat la Washington în 2016.

OBAMA: Statele Unite şi Europa au o poziţie comună faţă de Ucraina

Menţionăm că preşedintele american, Barack Obama, a ţinut să sublinieze luni dimineaţă, într-o declaraţie făcută după sosirea în Regatul Ţărilor de Jos, că Statele Unite şi Europa au o poziţie comună faţă de Ucraina, în sensul că susţin guvernul de la Kiev, dar şi sancţiunile pentru Rusia - care, cu siguranţă, vor afecta economia Federaţiei Ruse.

Pe de altă parte, toţi şefii de stat şi de guvern sau miniştri de externe şi-au programat întâlniri bilaterale pe tema situaţiei din Ucraina.

Foto: Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Foto: Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Americii, Barack Obama

Sursa: Administraţia PrezidenţialăAutor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Claudia Marcu
Adăugat:
24 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza