Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, decorat de președinte

Prima decorație pe care noul președinte Klaus Iohannis o conferă este cea a Ordinului Naţional Steaua României, pentru președintele AFDPR, Octav Bjoza.

Adăugat: 22 Decembrie 2014
Ultima actualizare:22 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Octav Bjoza. Sursa: TVR
trimite pe mail

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, primeşte astăzi cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României.

Va fi prima decoraţie pe care noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, o va conferi de la preluarea mandatului.

Ceremonia este programată să înceapă la această oră la Palatul Cotroceni.

Decorarea lui Octav Bjoza are loc, simbolic, în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, de la prăbuşirea dictaturii comuniste, după cum remarca într-o postare pe facebook preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele AFDPR va primi Steaua României pentru sacrificiul şi curajul de care el şi oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii şi pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului, mai spune preşedintele României.

La începutul acestui an, Octav Bjoza semnala că nici un deţinut politic nu a fost decorat de preşedintele Romaniei şi reamintea suferinţele şi chinurile prin care foştii deţinuţi politici au trecut, mulţi dintre ei fiind exterminaţi în închisorile comuniste. Dl Bjoza a fost arestat la 20 de ani, anchetat şi condamnat mai întâi la 15 ani de muncă silnică. În urma rejudecării procesului, pedeapsa a fost comutată la doar patru ani de temniţă grea. A trecut prin închisorile Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava şi prin lagărele de muncă din Balta Brăilei, de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării, ca Bacul 4 şi Periprava, secţia Grindu. În octombrie, anul acesta, Octavian Bjoza a fost numit de premierul Ponta subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989./opopescu/dsirbu 22-12-2014 16-26Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
22 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza