Premierul Ponta se întâlneşte cu vicepreşedintele Joe Biden

Premierul Victor Ponta va fi primit , marţi, la Washington, de vicepreşedintele american Joe Biden. În cadrul discuţiilor de la Casa Albă şeful Executivului de la Bucureşti va reconfirma Parteneriatul Strategic politic şi militar dintre cele două ţări.

Adăugat: 22 Octombrie 2013
Ultima actualizare:22 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cu o zi în urmă, în prima zi a vizitei la Washington, Victor Ponta s-a întâlnit cu oameni de afaceri americani pe care i-a asigurat că au în guvernul de la Bucureşti un partener sigur şi predictibil.

Totodată, primul-ministru al României a precizat că guvernul pe care îl conduce este decis să continue explorările de gaze neconvenţionale, atâta timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.  

"Pentru România, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional, că această independenţă energetică putem atinge atât prin folosirea resurselor convenţionale, nu vorbesc doar de cele pe care le exploatează acum Romgaz şi OMV Petrom, ci şi de cele din Marea Neagră, din zona off-shore, dar în acelaşi timp că guvernul pe care îl conduc este foarte hotărît să sprijine toate explorările de resurse neconvenţionale, gaze de şist în traducerea simplă, explorări pe care le face nu doar compania Chevron, ci şi alte companii, şi asta este foarte interesant, că se vorbeşte mai puţin de acest lucru. Atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate absolut toate standardele de mediu, avantajele economice sunt uriaşe", a spus Victor Ponta. 

La rândul său, Tom Holst, country manager Chevron România, a precizat pentru Radio România că în localitatea vasluiană Pungeşti lucrările companiei americane Chevron de explorare a gazelor de şist sunt suspendate până la îndeplinirea condiţiilor de siguranţă. Prezent în delegaţia condusă de premierul Victor Ponta, Tom Holst şi-a exprimat îngrijorarea faţă de angajaţii companiei şi faţă de subcontractori. 

"În acest scop, am suspendat operaţiunile în Pungeşti. Atât noi, cât şi Guvernul României credem că aceste lucrări pot fi derulate în siguranţă. Suntem aici pentru a stabili o relaţie pe termen lung, bazată pe încredere, relaţie care ar putea depăşi 30 de ani, astfel că vom reîncepe operaţiunile la Pungeşti îndată ce standardele de siguranţă vor fi îndeplinite şi când vor fi înţelese cât se poate de corect cele mai bune practici ale companiei noastre în derularea proiectului nostru în România", a susţinut Holst. 

Premierul a mai spus, referindu-se la vizita pe care o face în SUA, că este interesat în mod deosebit de aspectul economic al acesteia şi că a dorit să prezinte investitorilor americani situaţia actuală a României, "o ţară care iese după câţiva ani de crize şi de dificultăţi şi care poate fi pentru companiile americane nu doar o piaţă naţională, ci şi un partener regional".

Ponta a adăugat că parteneriatul strategic cu SUA funcţionează foarte bine din punct de vedere politic şi militar, dar nu şi economic.

"Sunt două domenii în care parteneriatul nostru strategic funcţionează impecabil. Unde eu nu sunt mulţumit este zona economică. SUA nu sunt în acest moment între primii 10 parteneri comerciali ai României sau investitori în România. Şi cred că pe baza unei relaţii politice şi militare excelente trebuie să facem mult mai mult. De aceea, prima mea zi de întâlniri a fost în zona economică, a precizat premierul. Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Matei, Dana Dumăscu
Adăugat:
22 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza