Premierul Orban infirmă avertismentele Consiliului Fiscal

Premierul susține că nu există nici un risc privind creşterea deficitului bugetar.

Adăugat: 24 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Ludovic Orban, premierul României. Sursa: gov.o
trimite pe mail

Avertismentele Consiliului Fiscal sunt infirmate de premierul Ludovic Orban.

El spune că nu există nici un risc privind creşterea deficitului bugetar şi a precizat că autorităţile au în vedere un plan de îmbunătăţire a colectării taxelor şi de luptă împotriva evaziunii fiscale.

Ludovic Orban: Proiectul de buget conţine la capitolul cheltuieli sumele suplimentare pentru asigurarea creşterii pensiilor, conform Legii pensiilor, şi deficitul proiectat este de 3,59. În ceea ce priveşte anul 2020 nu există nici un risc. De asemenea, şi peanul 2021 am făcut proiecţia bugetară şi nu există nici un pericol ca să crească deficitul bugetar. Sigur că trebuie să urmărim evoluţia economică, evoluţia încasărilor la bugetul de stat

Avertismentele Consiliului Fiscal: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 4,6 - 4,8% din PIB
 
Consiliul Fiscal avertizează că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la 4,6 - 4,8% din Produsul Intern Brut, semnificativ peste estimarea de 3,6% a Guvernului.

Analiza Consiliului a luat în calcul execuţia bugetară pe 2019 şi construcţia bugetului pe anul în curs.

În plus, este cuantificată şi modificarea unor taxe şi impozite, în principal în sensul reducerii acestora, ceea ce va conduce la venituri bugetare mai mici şi, implicit, la un deficit bugetar pentru 2020 mai ridicat, relatează redactorul RRA, Mihaela Dumitrescu.

Astfel, estimarea Consiliului Fiscal pentru deficitul bugetar pe acest an se plasează în intervalul 4,6 - 4,8% din Produsul Intern Brut.

O atenţie deosebită este acordată impactului majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie. Efectele vor fi pe deplin observabile la nivelul anului viitor, estimarea Consiliului Fiscal pentru deficitul bugetar fiind de peste 6% din PIB, în lipsa unor măsuri compensatorii, şi la peste 7% în 2022.

În aceste condiţii, o corecţie către niveluri apropiate de pragul de 3% din Produsul Intern Brut pentru deficitul bugetar apare extrem de ambiţioasă, problematică şi, totodată, absolut necesară - spune Consiliul Fiscal şi subliniază: "Cu cât corecţia bugetară va începe mai târziu, cu atât amploarea măsurilor necesare ar fi mai ridicată şi costurile economice şi sociale ar fi mai însemnate.

Totodată, în notă pozitivă, Consiliul Fiscal remarcă intenţia Guvernului de a reforma ANAF şi progresul în direcţia transparentizării construcţiei bugetare, operată la a doua rectificare din 2019".Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza