Pregătirea Centenarului Unirii şi a preşedinţiei Consiliului UE, priorităţile diplomaţiei româneşti

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române reprezintă un prilej, atât de bilanţ al activităţii Ministerului de Externe, cât şi de reflecţie asupra priorităţilor viitoare ale diplomaţiei române.

Adăugat: 29 August 2017
Ultima actualizare:30 August 2017

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei
trimite pe mail

La Bucureşti este în desfăşurare Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române la care invitaţi speciali sunt ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, ministrul de externe al Marelui Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn şi ministrul de externe şi al comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

Reuniunea reprezintă un prilej, atât de bilanţ al activităţii Ministerului de Externe, cât şi de reflecţie asupra priorităţilor viitoare ale diplomaţiei române.

Dincolo de temele mari ale politicii externe româneşti, teme care nu se schimbă pe termen lung, priorităţile concrete ale Diplomaţiei Române în perioada următoare, aşa cum au fost anunţate de ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, sunt pregătirea marelui Centenar, pregătirea preşedinţiei române a Uniunii Europene şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU şi de memebru în OCDE.

În ce priveşte relaţia cu Rusia, Teodor Meleşcanu a explicat că, în continuare, va fi vorba de o abordare de descurajare, dar şi de dialog în coordonare cu partenerii euro-atlantici. 

"România doreşte relaţii bune cu Rusia, cu două premise esenţiale: respect reciproc şi respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional. Câtă vreme dreptul internaţional este încălcat prin acţiunile Rusiei, vom sprijini, pe mai departe, politica de sancţiuni a Uniunii Europene", a spus Teodor Meleşcanu. 

Dragnea: Diplomaţia poate atrage investitori

Diplomaţia Economică pare să fie un subiect care domină Reuniunea Diplomaţiei în acest an, mai ales preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a insistat pe acest aspect cu argumentul că România e foarte decalată în raport cu ceea ce cu toţii ne dorim.

"Diplomaţia poate genera contracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide pieţe, poate sprijini companii româneşti, poate găsi giganţi financiari interesaţi de acest colţ de lume. Ea poate redeschide marile oportunităţi din est şi din Africa şi poate atrage marii investitori din vest", a susţinut Liviu Dragnea. 

Tăriceanu: Principalul duşman al securităţii este guvernarea autoritară

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a insistat pe tema securităţii.

El a spus că o naţiune, cu cât e mai dezvoltată şi mai înarmată, cu atât influenţa sa în politica internaţională este mai mare.

"Securitatea nu este doar o chestiune de înzestrare şi cooperare strategică şi militară, ci poate, în primul rând, una de consolidare şi de promovare a democraţiei. Principalul duşman al securităţii, fie aceasta regională, ori mondială, este guvernarea autoritară", a susţinut  Călin Popescu-Tăriceanu.  

Reuniunea Diplomaţiei Române continuă după-amiază cu semnarea unor acorduri de cooperare între România şi Egipt, al cărui ministru de externe este invitat special.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
29 August 2017
Ultima actualizare:
30 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza