Prefectul de Călăraşi şi reprezentanţii Oficiului de Cadastru, primii audiaţi în comisia Nana

Prefectul judeţului Călăraşi a declarat, luni, după audierile în comisia parlamentară, că reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana s-a făcut legal, din punctul său de vedere.

Adăugat: 13 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:13 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reprezentanţii Oficiului de Cadastru din judeţul Călăraşi au fost primii audiaţi de Comisia Parlamentară de Anchetă Nana, cu privire la situaţia terenurilor vândute şi cumpărate pe raza comunei unde familia preşedintelui Traian Băsescu a achiziţionat un teren agricol.

Directorul Oficiului de Cadastru, Viorica Dragomir, a declarat în timpul audierilor, care s-au desfăşurat cu uşile închise, că membrii Comisiei au cerut date cu privire la situaţia tuturor terenurilor din comuna Nana, fără a se pune accentul asupra celui cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu.   

"Mi s-au pus o serie de întrebări, având în vedere reconstituirile drepturilor de proprietate pe teritoriul administrativ Nana, provenienţa terenului de pe teritoriul administrativ Nana, întrebări având în vedere cărţile funciare pe care le avem pe teritoriul administraţiei Nana şi mi s-au solicitat o serie de documente pe care o să le aducem peste o săptămână: documente, cărţi funciare, titluri de proprietate, procese verbale de punere în posesie. Terenul de pe Nana a aparţinut  CAP-ului Radovan, CAP Nana şi IAS-ului Buciumeni", a spus Viorica Dragomir.  

Reprezentanţii Oficiului de Cadastru au mai declarat că documentele solicitate de membrii Comisiei nu se înscriu în cele clasificate.

Reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana "s-a făcut legal"

Răspunsuri în cazul Nana a oferit luni şi prefectul judeţului Călăraşi.

Prefectul judeţului Călăraşi a declarat, luni, după audierile în comisia parlamentară, că reconstituirea dreptului de proprietate în zona Nana s-a făcut legal, din punctul său de vedere.

"Din punctul meu de vedere, reconsitutuirea dreptului de proprietate s-a făcut legal în Nana. Restul tranzacţiilor, nu pot spune nimic, nu le-a făcut instituţia noastră. Înţelegerile private sunt private, instituţia prefectului nu are niciun amestec în înţelegerile lor", a declarat prefectul George Iacob.

El a spus că nu i s-au cerut documente legate de achiziţia terenului de către fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu.

El a mai arătat că este normal să existe titluri de proprietate ai căror proprietari să fie decedaţi, dat fiind timpul care a trecut de la colectivizare.

"Este normal ca, în multe situaţii, autorul să fie decedat, dar asta nu înseamnă că el nu are urmaşi şi sunt trecuţi ca moştenitori", a explicat George Iacob.

Prefectul judeţului Călăraşi a declarat, la finalul audierilor, că reprezentanţii comisiei de anchetă Călăraşi au dorit informaţii despre punerea în posesie a unor suprafeţe, pe teritoriul comunei Nana.

El a menţionat că a pus la dispoziţia parlamentarilor o parte din documente, şi anume hotărâri ale comisiei judeţene de fond funciar, care privesc validarea unor suprafeţe de terenuri, urmând ca în perioada următoare să aducă şi alte documente, în condiţiile în care este vorba despre o perioadă lungă de timp, 1990-2013.

Iacob a menţionat că aceste terenuri, din datele pe care le are, nu au aparţinut Institutului Fundulea şi că nu există nici cereri din partea Parchetului.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă, Eugen Nicolicea, a explicat că se solicită toate documentele necesare aflării adevărului.  

"S-a desfăşurat o audiere corectă începând cu o prezentare generală a celor care au venit şi apoi au fost supuşi, să zicem aşa, unui tir de întrebări din partea colegilor, întrebări lămuritoare, urmând la finalul discuţiei cu fiecare reprezentant să încunoştiinţăm din timp ce fel de documente suplimentare solicităm, urmând şi termenul în care acestea să ne fie puse la dispoziţie. Cu reprezentanţii de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi se va lua mai mult timp până vine setul doi de documente, adică aproximativ o săptămână", a declarat Nicolicea.

Audierile vor continua marţi.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
13 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza