Pragul de 250.000 de franci elveţieni a fost eliminat. Conversia, prin act adiţional

Comisiile juridică şi de buget-finanţe din Camera Deputaţilor au eliminat pragul de 250.000 de franci elveţieni pentru persoanele fizice care doresc conversia în lei a împrumuturilor.

Adăugat: 17 Octombrie 2016
Ultima actualizare:17 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Decizia a fost luată după ce săptămâna trecută plenul a hotărât să elimine obligativitatea ca această conversie în lei să poată fi accesată doar de persoanele cu un grad de îndatorare mai mare de 50%.

Eliminarea pragului de 250.000 de franci elveţieni pentru persoanele fizice care apelează la conversia creditelor din această monedă în lei a fost adoptată de comisiile de specialitate cu unanimitate de voturi.

Totodată, a fost adoptat amendamentul deputatului PSD Ana Birchall prin care conversia poate fi realizată prin act adiţional, şi nu prin hotărâre judecătorească.

"Vreau să se elimine "sau hotărâre judecătorească", să rămână numai "prin act adiţional". În felul acesta, dăm posibilitatea celor care sunt împrumutaţi în franci elveţieni să poată să facă această conversie numai prin act adiţional, /să nu/ mai piardă vremea prin instanţe", a cerut Ana Birchall.

Pot beneficia de prevederile legii în forma convenită de comisii şi persoanele fizice care au apelat deja la conversia în lei.

Poziţii contradictorii la dezbaterea proiectului de lege au apărut cu privire la data de la care legea va intra în vigoare.

PSD a propus 60 de zile, în timp de deputatul PNL Daniel Zamfir a cerut aplicarea ei în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

"E foarte mult 60 de zile. Gândiţi-vă că legea asta mai stă cinci zile aici în dezbatere, încă 20 de zile la preşedinte. Se trezesc oamenii în trei luni de zile. E foarte mult trei luni", a spus Daniel Zamfir.

Comisiile parlamentare au votat termenul de 60 de zile.

Votul final asupra proiectului de lege va fi dat mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, care este în acest caz for decizional.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza