Ponta: Vom aproba banii necesari refacerii caselor avariate de inundaţii

În Galaţi, Brăila şi Tulcea, ploile revin în forţă anunţă meteorologii, care au instituit cod portocaliu. Premierul Victor Ponta şi alţi membri ai guvernului au fost, vineri, în zonele afectate.

Adăugat: 13 Septembrie 2013
Ultima actualizare:14 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Pagina de facebook Victor Ponta
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta le-a spus, vineri, sinistraţilor din comunele gălăţene afectate de inundaţii că în şedinţa de Guvern de miercuri se va aproba alocarea, din Fondul de rezervă, a banilor necesari refacerii caselor avariate, adăugând că evaluarea în acest sens se va face după retragerea apelor.
    
"Deocamdată, nu se poate face nimic până când nu se opreşte ploaia şi nu se retrag apele. Abia apoi se va putea face evaluarea situaţiei din teren, după care, în şedinţa de Guvern de miercuri, vom aproba alocarea dn Fondul de rezervă a sumelor necesare cumpărării materialelor de construcţie pentru refacerea caselor avariate", a declarat premierul în comuna Pechea, una dintre localităţile afectate.
    
Ponta a stat de vorbă cu sinistraţii şi a cerut primarilor să spună de ce anume au nevoie urgentă, aceştia solicitând, în principal, saltele, pături, combustibil şi alimente.
    
Premierul le-a cerut edililor să evacueze oamenii din zonele unde sunt prognozate noi precipitaţii pentru evitarea producerii unor situaţii similare.

"Mai bine scoatem oamenii din locuinţe şi ne înjură decât să se întâmple ceva", le-a subliniat el primarilor.

Ponta: Dacă cineva nu şi-a făcut treaba în perioada inundaţiilor îl dăm afară
    
Tot vineri, premierul Victor Ponta a declarat, în localitatea gălăţeană Cudalbi, afectată de viituri, că persoanele care nu şi-au făcut datoria în perioada inundaţiilor vor fi date afară.
    
"Eu sunt mulţumit că de dimineaţă am fost aici cu miniştri, cu şefi de structuri şi dacă este cineva care nu şi-a făcut treaba, îl dăm afară. Nu e nicio problemă, dar acum hai să rezolvăm problemele oamenilor pentru că încă sunt cu nămol în curte", a spus Victor Ponta.
    
Primul-ministru a intrat în mai multe case din localitate Cudalbi şi, împreună cu primarul localităţii, a stabilit modalităţi privind aprovizionarea cu materiale pentru refacerea caselor.
    
Victor Ponta a primit asigurări din partea preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, că se vor lua măsurile necesare pentru regularizarea pârâului Geru, cel care a provocat inundaţiile din această comună.
    
Şeful Executivului s-a interesat şi dacă familiile celor două persoane decedate din comună au primit ajutoare şi a primit asigurări din partea primarului localităţii că acestea au fost ajutate.
       
Galaţi, Brăila şi Tulcea, sub cod portocaliu


Judeţul Galaţi are din nou atenţionare meteo de ploi abundente la noapte.

Brăila şi Tulcea sunt, de asemenea, vizate de codul portocaliu de precipitaţii.

Şi alte judeţe din sud-estul României sunt avertizate cu un cod galben.

"ANM a emis o avertizare meteo cod portocaliu pentru judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, valabilă in inrervalul 12 septembrie ora 21:00 - 14 septembrie ora 10:00. Avertizarea vizează ploi însemnate cantitativ. În intervalul menţionat, în judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50 - 60 de litri pe metru pătrat. În judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30 -40 de litri pe metru pătrat. De asemenea, mai este valabilă o atenţionare cod galben pentru judeţele Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa", spune meteorologul Adrian Boariu pentru Radio România Actualităţi.

Unele localităţi din nordul judeţului Galaţi au fost lovite joi noapte din nou de viitură, după ce acum două zile nouă oameni au murit şi multe locuinţe au fost grav afectate de ape.

Sute de persoane, evacuate

Locuitorii din Valea Mărului au fost aleraţi de viitură joi noapte prin portavoce, astfel că sute de persoane din comună au fost evacuate.

Alte 400 de persoane din patru comune gălăţene au fost, de asemenea, evacuate din locuinţe în vineri dimineaţă.

Bilanţ tragic al celor două zile de ploi din Galaţi, unde inundaţiile au venit pe neaşteptate, după cum povesteşte o săteancă din localitatea Cuca, pentru corespondentul RRA, Maria Măndiţă.

Localnică: Eu am stat la masă. 

Reporter: În cât timp a intrat apa în casă? 

Localnică: Într-o oră, o oră şi ceva. Băietul când ajunge aici de dincoace: Văleu, ieşiţi că ne ia apa. Şi n-am mai reuşit să mai ieşim. 

Reporter: Nu v-a spus dinainte primăria ceva, cu o seară înainte, vedeţi că vin ploile, că..?  :

Localnică: Nu ne-a anunţat. Dar nu s-au anunţat ploi. 

Ajutor pentru sinistraţi

Echipele de intervenţie lucrează neîncetat pentru a mai reduce din efectele inundaţiilor.

Militari, jandarmi, pompieri scot apa din curţile oamenilor sau le acordă alte tipuri de ajutoare, informează corespondentul RRA.

Autorităţile au pregătit alimente pentru sinistraţi, dar şi camere în care să locuiască temporar, sau aşa-numitele  locuinţe modulare.

De asemenea, Direcţia Veterinară din Galaţi a instituit serviciul de permanenţă, iar oamenilor şi autorităţilor li s-a solicitat să informeze medicii veterinari dacă există animale în pericol sau bolnave.

Viiturile au făcut nouă morţi

Potrivit Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat până acum în comuna Cudalbi, unde sute de case, curţi şi grădini au fost inundate.

În prima parte a acestei zile a avut loc la prefectura Galaţi o şedinţă a Comisiei judeţene pentru situaţii de urgenţă, prezidată de viceprim ministrul Gabriel Oprea, care se află de joi la Galaţi.

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură Lucia Varga a anunţat că pentru evacuarea apei din râul Siret se folosesc cinci pompe de desecare în zona Vameşi, iar dacă situaţia o va impune, s-ar putea proceda şi la deschiderea unui dig.

Pentru a feri gospodăriile din satul lovit de inundaţii, în urmă cu câteva minute militarii şi  civilii au început construcţia unui dig de protecţie de-a lungul pârâului Cneja, dig care a început să cedeze.

În total, de la producerea inundaţiilor în judeţul Galaţi au decedat nouă persoane, între care şi o fetiţă de opt ani. 2.434 de persoane sunt evacuate, apa inundăm 1.373 de case.

Forţele MAI şi MAPN, dar şi cele civile, au salvat până acum de la înec 140 de persoane şi 5760 de animale, transmite corespondentul RRA, Maria Măndiţă.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Maria Măndiţă
Adăugat:
13 Septembrie 2013
Ultima actualizare:
14 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza