Ponta: Singura şansă de modernizare a CFR, strânsa legătură cu BERD

Premierul Ponta spune că relaţia cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este esenţială în procesul de modernizare şi de restructurare a CFR, mai ales în condiţiile în care pentru România această instituţie s-a dovedit un partener solid.

Adăugat: 17 Iunie 2013
Ultima actualizare:17 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul ministru Victor Ponta a declarat, luni, că singura şansă reală de restructurare şi modernizare a CFR este cooperarea cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

El a precizat că România are nevoie de sprijinul BERD şi la cofinanţarea proiectelor din fondul de coeziune şi structural, la restructurarea companiilor de stat şi la derularea proiectelor locale.

Declaraţia a fost făcută la finalul intâlnirii cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti.  

Primul-ministru a subliniat că România este a treia ţară în ceea ce priveşte volumul investiţiilor BERD, cu un portofoliu total de peste 6 miliarde de euro.

Cel mai important proiect este restructurarea companiei CFR, iar premierul Ponta a arătat că singura şansă reală de modernizare a CFR este aceea de a folosi creditul acordat de BERD.

Tot de expertiza BERD este nevoie, potrivit şefului Executivului, şi pentru succesul proiectului Comarnic-Braşov.

Guvernul se bazează pe colaborarea BERD şi în parteneriatul public-pivat, cofinaţarea priectelor din fonduri structurale, restructurarea companiilor de stat şi creditarea IMM.

Preşedintele BERD: A fost acordat un credit de 80 de milioane de euro BCR

De altfel, preşedintele BERD a anunţat că luni a fost acordat un credit de 80 de milioane de euro BCR, credit care va fi acordat mai departe IMM-urilor.

Preşedintele BERD a subliniat, de asemenea, că începând din 2008 au acordat 2,8 miliarde de euro către România pentru proiecte ambiţioase care, spune Suma Chakrabarti, se văd în progresele remarcabile înregistrate în România în ultimii 20 de ani.

Oficialul BERD mai spune că Guvernul a întreprins măsuri foarte bune pentru a-şi controla bugetul şi are programe foarte serioase de reformă, motiv pentru care consideră că această colaborare va fi în beneficiul ambelor părţi în continuare.  

"România a făcut progrese considerabile în ultimii 20 de ani, iar BERD a jucat un rol important în această activitate. Tocmai de aceea, România are cel de-al treilea potofoliu în ceea ce priveşte investiţiile din partea BERD. Considerăm că România are posibilităţi foarte mari de a se dezvolta şi cred că anul acesta vom avea investiţii de aproximativ 0,5 miliarde de euro în România", a spus oficialul.

Ponta: Guvernul este hotărât să continue această colaborare cu BERD


La rândul său, premierul a subliniat că Guvernul este hotărât să continue această colaborare cu BERD, iar oficialul Suma Chakrabarti a subliniat că BERD este un partener puternic şi de încredere pentru România, iar faptul că ţara dă semne clare de redresare economică după ani extrem de grei face ca BERD să îşi menţină angajamentul de a susţine eforturile României de a reveni la o creştere economică sustenabilă în viitor.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este în grupul fruntaş al investitorilor cu finanţări în mai bine de 330 de proiecte.

Chiar luni, Banca Naţională a României a anunţat o scădere a investiţiilor străine directe cu 35% în primele patru luni faţă de perioada similară a anului trecut.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
17 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza