Ponta despre relaţia cu şeful statului: Nu voi ridica primul sabia

Premierul Victor Ponta spune că nu va ridica niciodată primul "sabia" în relaţia cu şeful statului, dar nici nu se va abţine la a răspunde unor atacuri ale acestuia.

Adăugat: 13 Mai 2012
Ultima actualizare:13 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Protv, că este deranjat că "anumiţi" consilieri prezidenţiali îi atacă pe miniştri.

"Acum am o poziţie publică, din care declaraţiile mele trebuie să ţină cont de relaţia instituţională cu preşedintele României. În ceea ce mă priveşte, nu voi ridica niciodată primul sabia, dar nu pot să spun că nu voi răspunde. Mă deranjează foarte tare faptul că anumiţi consilieri ai preşedintelui, şi pe frustrări personale pentru că nu mai ocupă funcţiile de dinainte, au început să atace miniştri. Nu voi accepta lucrul acesta şi voi discuta cu preşedintele României", a afirmat Victor Ponta.

Șeful Executivului a mai spus că, în relaţia sa cu preşedintele, conflictele se vor încheia "natural" deoarece şeful statului este "la sfârşitul carierei politice".

"Sau poate că se vor finaliza mai repede printr-un conflict. Eu nu-mi doresc acest conflict şi nu voi fi primul care să ridic sabia, dar nici nu voi lăsa lucrurile, să zic, neripostate", a afirmat prim ministrul.

Șeful statului vrea să meargă în continuare la Bruxelles

Premierul  anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu European şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles.

Potrivit șefului Executivului, vor mai urma astfel de discuții pentru a evita "o situaţie ridicolă".

"Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal - merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu - important este ca acela care merge - şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun - să aibă un mandat", a declarat Victor Ponta la Protv.

Premierul spune că un astfel de mandat ar trebui acordat de către Parlament şi a precizat că regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atât a preşedintelui, cât şi a primului-ministru. 

Evoluția leului față de euro poate fi ținută sub control


Potrivit premierului, Banca Naţională a României consideră că evoluţia leului faţă de moneda europeană poată fi ţinută sub control şi că fluctuaţia cursului valutar nu va influenţa major pieţele financiare.

Victor Ponta a precizat că a discutat pe această temă cu guvernatorul Mugur Isărescu.

"Punctul de vedere al guvernatorului este că această situaţie poate fi ţinută sub control şi că fluctuaţia nu va influenţa major pieţele financiare. Banca Naţională era pregătită pentru acest fenomen.Mai este un fenomen pe care nu putem să-l controlăm în niciun fel, dar putem să-i prevenim efectele, şi anume Grecia: băncile greceşti au o participare pe piaţa românească foarte importantă", a afirmat Victor Ponta.

El a arătat însă că există şi o influenţă externă, demonstrată de faptul că şi zlotul polonez a avut o evoluţie similară leului deşi situaţia politică şi economică a fost stabilă.

Reîntregirea salariilor bugetarilor, în orice condiții economice

Premierul Victor Ponta a precizat, duminică, că Guvernul nu va renunţa la a doua etapă de majorare a salariilor pentru bugetari nici dacă situaţia economică se va înrăutăţi.

El a precizat, pentru PRO TV, că, în acest caz, se vor tăia din cheltuieli la alte capitole.

Primul ministru a adăugat că Executivul va asigura fonduri şi pentru restituirea către pensionari a cotei de asigurări de sănătate percepute ilegal, prin recuperarea a peste 250 milioane de lei de la unele primării care au primit bani de la Guvernul Ungureanu şi prin restrângerea cheltuielilor cu achiziţii şi deplasări externe.

De asemenea, şeful Executivului a anunţat introducerea cotelor diferenţiate de impozitare pe salariu de la începutul anului viitor.

”De la 1 ianuarie 2013, în urma tuturor calculelor pe care le facem, ne dorim impozitarea pe trei trepte, 16 pentru societăţile comerciale şi pentru persoanele cu venituri, să zic, medii, avem un calcul făcut, apropo de cota de la care rămâne totuşi 16%, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote de 12 şi de 8% tocmai în ideea în care reuşim să-i trecem cât mai repede la nivelul de venituri pentru 16%. Dacă vreţi, va fi o cotă socială”, a afirmat premierul Victor Ponta. 

Din 2013, crește nivelul redevențelor

Prim ministrul a declarat că Guvernul va anunţa, până la sfârşitul lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor pentru sectorul energetic.

Potrivit premierului, România încasează doar 4% în condiţiile în care media europeană presupune o redevenţă de peste 20%.

 "Am de gând ca, în perioada imediat următoare, să modificăm sistemul redevenţelor, pentru că să ai în România o medie de 4% în condiţiile în care media europeană este peste 20%. Nu pot avansa încă o cifră până nu o stabilesc", a precizat premierul.

Bacalaureat cu aceleași reguli


Primul ministru a mai anunţat că examenul de bacalaureat din acest an va fi organizat pe baza sistemului de anul trecut.

El a mai spus că susţine instalarea în sălile de examen a camerelor de luat vederi pentru a înlătura eventualele fraude.

"Rămâne exact sistemul de anul trecut, inclusiv cu faimoasele camere de luat vederi. Eu urăsc şi detest frauda şi furtul şi tot ce se poate face ca să nu existe fraudă şi furt, o să facem", a declarat prim ministrul.

Amintim că rezultatele înregistrate la bacalaureatul de anul trecut au fost cele mai slabe din ultimii 20 de ani.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
13 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza