Ponta: Consiliul European acceptă gazele de şist, ca sursă de energie

Primul ministru Victor Ponta a declarat că energia, combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale au fost cele mai importante teme ale summitului Consiliului European de la Bruxelles.

Adăugat: 22 Mai 2013
Ultima actualizare:23 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a participat, miercuri, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, în baza unui mandat acordat de preşedintele Traian Băsescu.

Comisia Europeană are opţiunea de a permite statelor membre să îşi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorarea gazelor de şist, cu respectarea standardelor de mediu, a declarat premierul Victor Ponta, după lucrările Consiliului European privind sectorul energetic.

"Există în mod clar o opţiune de a permite ţărilor membre ale UE să-şi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorările şi exploatările, nu se va construi în perioada imediat următoare o politică unică europeană, dar majoritatea ţărilor europene care merg în această direcţie au garanţia că orice sursă nouă de energie, cu respectarea evidentă a tuturor standardelor de protecţia mediului, este binevenită", a precizat premierul.
    
El a spus că, pentru securitatea energetică, în urma discuţiilor de la Bruxelles, România poate nu doar să identifice noi resurse de energie, dar şi să ia toate măsurile necesare pentru a-şi asigura independenţa de importuri din Rusia şi a deveni un exportator de energie în regiune.
    
Premierul a afirmat totodată că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
    
"La aspectele sociale ale politicii energetice, s-a reliefat importanţa investiţiilor în energie pentru a se crea noi locuri de muncă, problema evident numărul 1 a Uniunii Europene, a României şi a tutor ţărilor în acest moment. S-a păstrat politica de susţinere şi de sprijin pentru consumatorii vulnerabili", a mai spus Ponta.
    
Premierul a arătat totodată că autorităţile de la Bucureşti doresc să finalizeze până la sfârşitul acestui an interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova.

"Am ridicat problema şi am reliefat încă o dată angajamentul nostru de a finaliza până la sfârşitul acestui an interconectarea de gaz cu Republica Moldova, asta însemnând însă practic o necesitate în plus pentru România de noi resurse de gaze, fie că e vorba de cele din Azerbaidjan, pe proiectul Nabucco, cele din zona offshore şi noi surse de energie", a mai adăugat şeful Executivului.

România ia în calcul reeşalonarea subvenţiilor pentru energia regenerabilă

În ceea ce priveşte România, o primă decizie anunţată de premierul Victor Ponta a fost reeşalonarea subvenţiilor pentru energie regenerabilă.

Victor Ponta a explicat că România are cel mai "generos" sistem de subvenţii pentru energia regenerabilă, sistem care s-a dovedit a fi nesustenabil.

Investiţiile României în ceea ce priveşte identificarea surselor de energie regenerabilă vor continua, însă costurile trebuie să fie suportabile atât pentru populaţie, cât şi pentru producătorii industriali,  a mai precizat premierul.


Ponta: Bugetul pe 2013 nu prevede fonduri pentru majorarea pensiilor militare
    

Bugetul pe acest an nu prevede sume pentru majorarea pensiilor militare, fonduri care pot fi asigurate în bugetul pe anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că nu ştie "în cât timp" va fi finalizată procedura parlamentară pentru adoptarea finală a proiectului care majorează pensiile.
    
Întrebat de jurnalişti de când va fi aplicată legea privind pensiile militare aprobată, miercuri, de Senat, premierul a răspuns că nu ştie să spună acest lucru.
    
"Este o iniţiativă parlamentară, pentru 2013 am spus foarte clar că nu există prevăzute sume în buget, dar de la 1 ianuarie 2014, dacă este această lege, putem să le punem în bugetul pe 2014. Nu ştiu însă în cât timp se va finaliza procedura parlamentară", a adăugat Ponta.
    
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse în luna decembrie 2010, măsura fiind aplicată doar în cazul celor care au obţinut sume mai mici după recalcularea sau revizuirea pensiilor.
    
Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PNL şi PSD, între care Corneliu Dobriţoiu şi Gabriel Oprea, urmează să fie supus votului final în Camera Deputaţilor.
    
Potrivit actului normativ, adoptat de Senat, măsura de majorare a pensiilor militare la nivelul din 2010 ar urma să fie aplicată din luna următoare intrării în vigoare a legii, cu toate că Guvernul a susţinut ca dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2014.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
22 Mai 2013
Ultima actualizare:
23 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza