Ponta: Condiţiile în care ÎCCJ îşi desfăşoară activitatea, ruşinoase

Premierul Victor Ponta a vizitat vineri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la plecare a declarat că sediul în care îşi desfăşoară activitatea această instanţă este total impropriu şi condiţiile "sunt de-a dreptul ruşinoase".

Adăugat: 24 Mai 2013
Ultima actualizare:24 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Condiţiile în care ÎCCJ  îşi desfăşoară activitatea sunt ruşinoase şi inacceptabile, în principal din cauza gradului ridicat de aglomerare, iar soluţia ideală este construcţia unei clădiri dedicate activităţii instanţelor şi parchetelor, ceea ce însă presupune bani, a declarat premierul Victor Ponta.

"Conducerea ÎCCJ mi-a povestit de mai multe ori despre condiţiile total improprii în care îşi desfăşoară activitatea. Realitatea este mult mai rea decât mi se povestise mie. Sunt nişte condiţii de-a dreptul ruşinoase pentru o ţară modernă şi pentru o instituţie fundamentală, aşa cum este ÎCCJ", a precizat el.

Şeful Guvernului afirmat că realitatea legată de condiţiile de activitate este mult mai rea decât ce i s-a povestit lui şi a asigurat că, împreună cu miniştrii Justiţiei şi Finanţelor, va încerca să găsească soluţii pe termen mediu şi lung pentru a asigura condiţii decente de activitate.

"Împreună cu ministrul Justiţiei şi ministrul de Finanţe, o să găsim o soluţie, dar nu provizorie, ci pe termen mediu şi lung, pentru ca instanţa supremă să-şi poată desfăşura activitatea în nişte condiţii decente. Din ce am văzut eu în instituţiile publice din România, mă refer la Guvern, instanţe, autorităţi locale, cred că este situaţia cea mai rea pe care am văzut-o eu", a spus Ponta, după ce a avut o întrevedere cu conducerea ÎCCJ.

Ponta: Ceea ce am văzut este realmente inacceptabil

Premierul nu este de acord ca instanţa supremă să fie mutată în Palatul de Justiţie, pentru că ar trebui mutată de acolo Curtea de Apel, o soluţie fiind construirea unui nou sediu.
    
În opinia sa, acest sediu nou nu ar costa foarte mult, în condiţiile în care Guvernul alocă sume mari de bani pentru clădirile instanţelor şi parchetelor dispersate prin tot Bucureştiul.

El a mai adăugat că a discutat cu conducerea ÎCCJ şi probleme legate de noul Cod de Procedură Civilă, aplicarea Codului de Procedură Penală şi "reflectarea" mai bună în Constituţie a puterii judecătoreşti.
    
"Am discutat şi alte probleme, care ţin de primele efecte ale intrării în vigoare a Codului de procedură civil, pregătirea de aplicare a Codului de procedură penală, despre ideea de reflectare mai clară în Constituţie a puterii judecătoreşti. Au fost mai multe teme, însă problema cea mai mare este aceea a funcţionării instanţei supreme în condiţii cât de cât decente. Ceea ce am văzut aici este realmente inacceptabil", a afirmat Ponta.

Preşedintele ÎCCJ i-a sesizat premierului necesitatea unui nou sediu
    
În 17 aprilie, preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, i-a sesizat premierului Victor Ponta, la şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, unde acesta participa în calitate de ministru interimar al Justiţiei, necesitatea unui nou sediu în care să funcţioneze instanţa supremă şi l-a invitat să vină să vadă în ce condiţii lucrează judecătorii.
    
Livia Stanciu a spus că l-ar invita într-o zi pe premier la sediul ÎCCJ, pentru ca acesta să vadă cum se lucrează la instanţa supremă, precizând că, în prezent, în fiecare birou lucrează câte patru-cinci judecători sau aproximativ 13 magistraţi asistenţi.
    
Ponta i-a răspuns că doreşte să aibă rezolvată şi problema banilor când va da curs invitaţiei, precizând că de la 1 ianuarie 2014 s-ar putea accesa şi fonduri europene pentru sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    
Fostul sediu al Ambasadei SUA, de pe strada Batiştei, a fost trecut în administrarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în urma unei decizii a Guvernului din 9 noiembrie 2011.

Problema sediului ÎCCJ, discutată şi în guvernele anterioare
    
Problema sediului impropriu în care îşi desfăşoară activitatea judecătorii instanţei supreme şi personalul auxiliar, din strada Batiştei, a fost discutată şi în guvernările anterioare.
    
În 2010, Emil Boc spunea, după o întrevedere cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, că în 2011 va începe demersul pentru a asigura ÎCCJ un sediu adecvat.
    
În februarie 2008, preşedintele CSM de atunci, Lidia Bărbulescu, spunea că a primit asigurări de la primul ministru Călin Popescu Tăriceanu pentru obţinerea unui nou sediu sau a unui teren pentru construirea sediilor Consiliului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    
În august 2008, Primăria Capitalei anunţa că pune la dispoziţie un teren din Calea Văcăreşti, pentru construirea sediilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie, Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Muncii, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
    
Surse oficiale arătau atunci că terenul din Calea Văcăreşti are 24.700 de metri pătraţi şi aparţine domeniului privat al statului, având ca destinaţie construirea de sedii pentru instituţii publice.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza