Ponta: Avem nevoie de asistenţa Finlandei în privinţa exploatărilor miniere

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut asistenţă din partea Finlandei, astfel încât România să-şi poată dezvolta sistemul de exploatare a resurselor naturale.

Adăugat: 23 Septembrie 2013
Ultima actualizare:23 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta, declaraţii comune cu omologul său finlandez, Jyrki Katainen
trimite pe mail

"România trebuie să-şi exploateze resursele naturale şi nu să le blocheze. De aceea avem nevoie de asistenţă, de sprijinul Finlandei în ceea ce priveşte exploatările miniere",  a declarat  premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită la Helsinki.

El a precizat că Finlanda are 52 de mine deschise în care se folosesc, de exemplu, tot pentru extragerea aurului, cianurile, însă sunt respectate cele mai înalte standarde de mediu.

Victor Ponta a precizat că şi România are nevoie în acest sens de o strategie econpmică, socială, dar de o strategie care respectă mediu cu predilecţie.

"Am cerut o asistenţă tehnică întâi la nivelul normelor guvernamentale, după care şi în ceea ce priveşte companiile private care au tehnologia necesară în aşa fel încât să avem şi noi o strategie la fel de bună şi să arătăm că orice exploatare în România se face cu respectarea standardelor pe care Finlanda le respectă. Putem să învăţăm de la ei şi putem învăţa să cerem de la orice companie care vrea să investească la noi standarde de mediu", a precizat Ponta.

Premierul a mai spus că alături de discuţiile privind cooperarea economică, s-a analizat şi posibilitatea intensificării dialogului educaţional româno-finlandez atât la nivel preuniversitar, cât şi universitar şi, aceasta, în condiţiile în care în ultimii 10 ani se vorbeşte de modelul finlandez ca de un model de reper.

În ceea ce priveste aderarea României la spaţiul Schengen, şeful Executivului român crede că aceasta este o decizie politică, criteriile tehnice fiind deja îndeplinite.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza