PNL reclamă la CCR proiectul privind "superimunitatea" judecătorilor constituționali

Este vorba despre acel proiect care prevede că un judecator al Curţii Constituţionale nu poate fi urmărit penal, reţinut sau trimis în instanţă fără încuviinţarea colegilor săi.

Adăugat: 19 Februarie 2018
Ultima actualizare:19 Februarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PNL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la proiectul de modificare a Legii 47 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR.

Senatorul liberal Iulia Scântei a explicat că este vorba despre acel proiect care prevede că un judecator al Curţii Constituţionale nu poate fi urmărit penal, reţinut sau trimis în instanţă fără încuviinţarea colegilor săi.

"Criticile noastre vizează o reglementare nouă, prin care s-a instituit în fapt pentru un judecător al Curţii Constituţionale o imunitate extinsă ne mai întâlnită până acum la nivel european. Practic, suntem în situaţia ca o măsură preventivă a reţinerii, precum şi percheziţia sau trimiterea în judecată a unui judecător al Curţii Constituţionale să poată fi încuviinţată doar de către plenul Curţii Constituţionale, cu votul a două treimi din membri, dar de data aceasta, nu la cererea autorităţii, care a făcut propunerea de numire ca membru, ca judecător al Curţii Constituţionale, respectiv Camera Deputaţilor, Senatul sau preşedintele României, ci la cererea ministrului justiţiei, care este un membru al guvernului, numit politic, acesta din urmă fiind sesizat de către procurorul general", a spus Iulia Scântei.

Modificările privind aşa-numita super-imunitate a judecătorilor consituţionali au fost adoptate de Senat ca for decizional, aminteşte redactorul RRA, Alina Bordeiaşu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza