Plata salariilor pentru angajaţii din învăţământ se va face din bugetul Ministerului Educaţiei

Angajații din învățământ vor fi plătiți de Ministerul Educației, potrivit unei propuneri legislative.

Adăugat: 8 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:8 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plata salariilor pentru angajaţii din învăţământ ar urma să facă, de anul viitor, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, potrivit unei propuneri legislative adoptate, ieri, de Camera Deputaţilor.

Proiectul stabileşte, totodată, că plata sumelor aferente celor care au câştigat în instanţă drepturi salariale restante se va face în mod eşalonat, pe 5 ani, după cum a explicat preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, deputatul PSD, Camelia Gavrilă.

"În esenţă, este vorba de translarea salarizării personalului din învăţământ pe filiera Ministerul Educaţiei - inspectorate şcolare şi apoi unităţi, tocmai pentru că în experienţa anterioară s-a constatat că au existat întârzieri, dificultăţi, alte motive care sunt exterioare procesului instructiv-educativ, şi de asemenea plăţile acelea eşalonate, pe care le solicită colegii din educaţie şi, de asemenea, şi sindicatele", a spus Camelia Gavrilă.

Opoziția este împotrivă

PNL şi USR au votat împotriva proiectului.

Deputatul liberal, Raluca Turcan, a susţinut că prin acest demers se renunţă la principiul autonomiei şi descentralizării în educaţie, iar plata drepturilor băneşti ale profesorilor se amână.

"Practic, primarii şi responsabilii cu finanţarea infrastructurii şcolare de la nivelul autorităţilor publice vor rămâne doar cu banii, fără nici măcar o mică pârghie de a monitoriza managementul şcolar. Se transferă plata de la buget a salariilor inclusiv pentru angajaţii în sectorul privat", a spus Raluca Turcan.

Votul final va fi dat de Senat, care este for decizional pentru acest proiect.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza