Piaţa forţei de muncă trebuie să fie "mai flexibilă"

Discuţiile privind modificarea Codului Muncii au început anul trecut şi au fost susţinute de ideea general acceptată că piaţa forţei de muncă în România trebuie să fie mai flexibilă.

Adăugat: 21 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declanşarea crizei economice i-a făcut pe mulţi dintre angajatori să-şi restrângă activitatea.


Din punctul lor de vedere, desfacerea contractului de muncă a unui angajat ineficient este prea greoaie, angajaţii fiind protejaţi excesiv de actuala legislaţie în domeniul muncii. Consiliul Investitorilor Străini a propus Guvernului mai multe măsuri care, susţin aceştia, ar creşte competitivitatea economiei României şi, în mod firesc, ar duce la înfiinţarea de locuri de muncă.


Ministerul Muncii şi-a însuşit o parte a acestor propuneri, chiar dacă sunt contestate de sindicate.


Intr-un interviu la televiziunea publică, ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat că investitorii trebuie sprijiniţi.  


"Marea miză pentru noi în următoarea perioadă o reprezintă locurile de muncă şi investiţiile. Avem nevoie de investitori şi trebuie să oferim un mediu prietenos acestor investitori", a spus Botiş.


Printre propunerile Consiliului Investitorilor Străini sunt flexibilizarea stabilirii programului de lucru, încurajarea muncii în regim temporar sau eliminarea obligativităţii contractului colectiv de muncă la nivel naţional pentru firmele private în care au fost semnate contracte colective la nivelul companiei.


Discuţiile dintre sindicate, patronate şi reprezentanţii Ministerului Muncii au durat mai multe săptămâni în ultima parte a anului trecut.


Situaţia a fost criticată de preşedintele Traian Băsescu în prima şedinţă de guvern de anul acesta.

Şeful statului a criticat atunci prelungirea la nesfârşit a discuţiilor pentru modificarea legislaţiei muncii.


Tergiversarea discuţiilor, a spus Traian Băsescu, este o strategie a sindicatelor de a bloca modificările.

"Dacă nu se poate trage o concluzie, înseamnă că viziunile sunt diferite şi cel care trebuie să-şi asume responsabilitatea este Guvernul", a spus şeful statului.


 Divergenţele privind actualizarea Codului Muncii s-au amplificat la începutul acestei săptămâni când reprezentanţii Ministerului Muncii au ajuns la un acord cu Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.


O altă parte a patronatelor, UGIR-1903 şi CONPIROM, au continuat discuţiile cu sindicatele, rezultând proiectul de modificare a Codului Muncii semnat vineri.

Reprezentanţii sindicatelor au cerut demisia ministrului muncii, Ioan Botiş, şi au ameninţat că, dacă nu se va ţine cont de propunerile lor, ar putea trece la proteste radicale în stradă.Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza