Persoanele citate la o comisie de anchetă în Camera Deputaţilor, obligate să se prezinte

O modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, avizată favorabil, prevede că persoanele citate la audieri de o comisie de anchetă vor fi obligate să se prezinte.

Adăugat: 4 Mai 2017
Ultima actualizare:4 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Persoanele invitate la audieri în Camera Deputaţilor vor putea fi acuzate de ascunderea unor date necesare aflării adevărului, dacă nu dau curs solicitării.

Această modificare a regulamentului Camerei a primit, ieri, aviz favorabil de la deputaţii din comisia de specialitate, pentru a-l pune în acord cu o propunere legislativă similară, care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor.  

"Este vorba despre instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile care au legături cu parlamentul, asupra căruia parlamentul îşi exercită controlul. Evident că este vorba şi despre persoanele care nu au astfel de obligaţie să vină. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului", a spus preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea. 

Liberalii analizează o posibilă contestare la Curtea Constituţională a României a acestor modificări la Regulamentul Camerei Deputaţilor.  

"Analizăm să contestăm la Curtea Constituţională propunerea de modificare la regulament şi statut, pe care PSD-ul a făcut-o, astfel încât să poată cu orice chip să audieze persoanele pe care ei le vor, chiar dacă Constituţia interzice, Curtea Constituţională s-a pronunţat pe acest subiect şi există o întreagă jurisprudenţă în domeniu", a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Modificările propuse de Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaţilor urmează să fie dezbătute şi supuse votului în plenul acestui for legislativ.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza