PE votează noi reguli pentru autorizarea exportului de arme

Evenimentele din ultimii doi ani au arătat că armele produse în Europa ajung uneori în mâinile teroriştilor, regimurilor represive, ce au o politică externă agresivă.

Adăugat: 17 Decembrie 2015
Ultima actualizare:19 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul European va supune astăzi la vot un set de reguli pentru autorizarea exportului de arme de către ţările Uniunii.

Iniţiativa a fost adoptată de Comisia pentru Afaceri Externe şi defineşte 8 criterii pentru exportul de arme convenţionale pe care statele membre ale Ununii Europene trebuie să le aplice.

Într-o sinteză a actului normativ, publicată de Parlamentul European, eurodeputaţii îşi manifesta îgrijorarea cu prvirea la răspândirea conflictelor armate, inclusiv în Ucraina, Siria, Irak, Libia şi Yemen, iar evenimentele din ultimii doi ani au arătat că armele produse în Europa ajung uneori în mâinile teroriştilor, regimurilor represive, ce au o politică externă agresivă.

Deputaţii deplâng faptul că aproximativ o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza conflictelor armate şi consideră că este necesar să se adopte un sistem eficient de control al exporturilor de arme.

Autorii propunerii legilsative reinterează că unele state membre trec cu vedere o prevedere potrivit căreia interesele economice, comerciale şi industriale nu trebuie să afecteze aplicarea criteriilor pentru exportul de arme. Industria de apărare ar trebui să fie un instrument pentru garantarea securităţii statelor membre, cuprins în tratatele politice comune.

Acestea recunosc legitimitatea exporturilor atunci când ele sunt de acord cu legislaţia de autoapărare - se mai precizează în document.

În context, statele membre sunt invitate să discute despre conceptul de risc în procedurile de acordarea a autorizaţiilor, de a transfera arme prin aplicarea principiului precauţiei şi să spijine crearea unui centru de control independent european, sub patronajul înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

De asemenea, se are în vedere includerea unui mecanism de îngheţare automată a licenţelor pentru exportul de arme, în ţările supuse unui embargou.

Nu în ultimul rând se are în vedere adoptarea unei proceduri de raportare  a transferului de date prinvind exporturile şi autorizaţiile actuale, cu un termen limită ce ar trebui să se aplice şi să se respecte în acelaşi mod în toate statele membre.
 Autor:
Victor Gheorghe
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
17 Decembrie 2015
Ultima actualizare:
19 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza