PDL cere Guvernului măsuri proactive în sprijinul Republicii Moldova

Cătălin Predoiu a precizat că Partidul Democrat Liberal cere Guvernului Ponta să ia o serie de măsuri urgente de accelerare a intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Adăugat: 17 Aprilie 2014
Ultima actualizare:17 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cătălin Predoiu a susţinut joi, într-o conferinţă de presă, că PDL solicită Guvernului să ia măsuri proactive pentru susţinerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, având în vedere agravarea situaţiei în regiune.
    
"În timp ce domnul Ponta se dădea cu avionul ca să uite lumea cazul Duicu, în estul Republicii Moldova, de care ne leagă interese strategice, lucrurile se agravează. Domnul Putin evocă posibilitatea utilizării forţei armate în Ucraina şi somează, de asemenea, Republica Moldova să ridice aşa-zisa blocadă a Transnistriei. Declaraţii care conţin ameninţări clare cu privire la stabilitatea în regiune şi chiar suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova", a spus el.
    
Cătălin Predoiu a reamintit că în aprilie 2010 a fost semnată la nivel de preşedinţi o Declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Chişinăului şi că în Declaraţie este prevăzut un plan de acţiune în vederea integrării Republicii Moldova în UE, plan care a fost parafat oficial în martie 2012 între premierii celor două state.
    
"Dată fiind situaţia de la estul Republicii Moldova, noi cerem Guvernului Ponta următoarele: să actualizeze acest plan de acţiune şi să se concentreze pe accelerarea integrării Republicii Moldova prin consolidarea capacităţii instituţiilor sale, apoi, accelerarea reformei justiţiei. Aceşti doi piloni, într-un plan de acţiune revizuit în conformitate cu condiţiile prezente, ar fi de natură să susţină parcursul Republicii Moldova către UE mai repede", a precizat democrat-liberalul.
    
Cătălin Predoiu a ţinut să sublinieze că democrat-liberalii vor ca ministrul român de externe să ceară convocarea unei reuniuni a grupului de acţiune pentru Republica Moldova constituit la nivelul UE cât mai curând, nu în toamnă, cum a fost stabilit.
    
"Există un grup de acţiune european a Republicii Moldova, înfiinţat în 2010, grup care a avut ultima şedinţă la 10 februarie 2014, şedinţă la care au participat 20 de miniştri de Externe din statele membre ale UE. Domnul ministru Corlăţean a convocat acest grup de acţiune în septembrie 2014. Cerem Guvernului României, prin ministrul de Externe, să convoace grupul de acţiune europeană a Republicii Moldova mai repede, cât mai repede, pentru a accelera aceeaşi agendă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană", a spus prim-vicepreşedintele PDL.
    
Totodată, Predoiu i-a cerut premierului să ia toate măsurile în vederea operaţionalizării cât mai rapide a gazoductului Iaşi-Ungheni. Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
17 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza