PDL atacă uninominalul la Curtea Constituțională. Vezi câte semnături a strâns

PDL a început demersurile pentru a ataca la Curtea Constituţională Legea alegerilor uninominale parlamentare.

Adăugat: 25 Mai 2012
Ultima actualizare:25 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Grupurile PDL din Parlament au strâns semnăturile necesare atacării la Curtea Constituţională a legii alegerilor uninominale parlamentare, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.

Potrivit acestuia, au fost strânse semnăturile necesare - 25 de senatori şi 51 de deputaţi - iar contestaţia scrisă va fi depusă, conform procedurilor în termenii stabiliţi de lege.

"După procedură, în Senat, după ce se va reuni săptămâna viitoare, în şedinţa de plen, va fi comunicat termenul în care poate fi atacată la Curte, cinci zile, iar pe datele pe care le avem, luni sau marţi, va fi şedinţa de plen la Senat. Preşedintele Senatului comunică legile care sunt cu vot final şi care pot fi atacate la Curte; din momentul acela, noi avem pregătite şi semnăturile adunate şi textul făcut în aşa fel în care să-l depunem când ne permite procedura", a spus Mircea Toader.

Deputatul PDL a mai spus că actuala lege, adoptată în forma actuală, favorizează marile partide sau alianţe, precum USL, ceea ce poate duce la o "regionalizare a României" din punct de vedere politic.

În context, Mircea Toader a spus că PDL ar putea fi votat doar de zona Ardealului, în timp ce USL va fi votat de restul ţării. Pericolul, spune Toader ar fi ca în Parlament USL să obţină două treimi şi "să facă ce vor din România", adică să modifice Constituţia.

"Există şi un risc major ca să regionalizăm foarte tare zona României, să existe USL-ul puternic în zonele sărace, în Moldova şi practic în fostul Regat, şi posibil în Ardeal să avem şi noi opţiuni din partea electoratului, iar disproporţia în Parlament va fi extraordinar de mare", sus'ine Toader.

Cât priveşte eliminarea pragului electoral, Toader consideră că acest lucru va conduce la accesul în Parlament a independenţilor, din toate categoriile "inclusiv cele mai periculoase mă refer la zona interlopă" care "vor putea să aibă un joc foarte dificil, periculos".

Mai mult, prevederea prin care minorităţile care au un grad de reprezentare de peste 7% din populaţie pot trimite în Parlament încă un parlamentar, ar putea conduce nu la reducerea numărului de deputaţi şi senatori la 300 (aşa cum ceruse PDL şi se stabilise prin referendum) ci, din contră, la creşterea numărului actual de mandate cu 10-12.

"Ne jucăm cu democraţia în România, cu modul de reprezentare, cu opţiunile electoratului. Cel mai grav mi se pare că nu s-a ţinut cont de acel referendum, a fost aruncat pe geam, iar după prognozele USL-ului că va face două treimi va face o Constituţie fără să existe măcar o consultare cât de cât acceptabilă cu cei care sunt în Opoziţie", a conchis Mircea Toader, citat de Agerpres.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza