Patru noi grupuri de luptă pe flancul estic al NATO

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul extraordinar de la Bruxelles, patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic.

Adăugat: 25 Martie 2022
Ultima actualizare:25 Martie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mobilizare diplomatică fără precedent a democraţiilor occidentale ieri, la Bruxelles, unde au avut loc trei summituri dedicate Ucrainei: al NATO, al Uniunii Europene şi al celor mai puternice şapte ţări industrializate, G7.

Liderii G7 au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să respecte decizia Curţii Internaţionale de Justiţie şi să îşi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina. În declaraţie se solicită, totodată, retragerea forţelor ruseşti, iar G7 promite să se asigure că sancţiunile impuse Moscovei vor fi aplicate cu stricteţe.

În cadrul summitului UE, care continuă şi astăzi, se aşteaptă noi măsuri menite să reducă dependenţa europeană de energia rusească, însă deocamdată nu e posibil un boicot al importurilor de energie, cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte summitul NATO, Alianţa a decis să ofere ajutor suplimentar Ucrainei şi să continue consolidarea flancului estic prin trimiterea a patru noi grupuri de luptă multinaţionale în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

Liderii NATO au decis să ofere ajutor suplimentar Ucrainei şi au convenit în acelaşi timp întărirea statelor NATO din flancul estic, spunea, ieri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, NATO a solicitat Chinei să se abţină de la a susţine economic sau militar invazia Rusiei în Ucraina.

Jens Stoltenberg: Suntem hotărâţi să facem tot ce se poate pentru a susţine Ucraina. În acelaşi timp, avem o responsabilitate, să ne asigurăm că acest conflict nu escaladează, pentru că acest lucru ar fi chiar mai periculos şi mai devastator. Astăzi, liderii Alianţei au cerut Chinei să se abţină de la a susţine eforturile de război ale Rusiei. China nu trebuie să ofere ajutor economic sau militar pentru invazia Rusiei în Ucraina.

În cadrul reuniunii NATO, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că întărirea prezenţei aliate în România la Marea Neagră şi pe întreg flancul estic reprezintă un obiectiv strategic al ţării noastre, ca răspuns la implicaţiile agresiunii ruse asupra securităţii europene şi euroatlantice. Şeful statului a subliniat din nou că niciun român nu trebuie să se teamă în contextul conflictului din Ucraina.

Klaus Iohannis: Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci, pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol.

Într-o conferinţă de presă susţinută tot la Bruxelles, la finalul Summitului NATO, preşedintele american Joe Biden a afirmat că liderul rus Vladimir Putin miza pe o divizare a NATO la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, dar că Alianţa nu a fost niciodată mai unită ca astăzi.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza