Partidul prezidenţial şi Alianţa Stângii, pe primul loc la alegerile din Franța

Primele rezultate ale alegerilor legislative din Franţa au fost aflate, imediat după închiderea urnelor.

Adăugat: 12 Iunie 2022
Ultima actualizare:13 Iunie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primele rezultate ale alegerilor legislative din Franţa, imediat după închiderea urnelor, conform sondajelor efectuate de două institute sociologice, clasează pe primele locuri la nivel naţional partidul prezidenţial şi alianţa stângii, aproape la egalitate, cu 25,2 şi respectiv 25,9% din voturi.

Alte sondaje estimează rezultate la fel de apropiate între cele două partide, dar cu foarte uşoare diferenţe. Pe locul trei, cu 20% din sufragii, se situează extrema dreaptă, condusă de Marine Le Pen.

Aceasta are astfel şanse să obţină peste 20 de mandate şi să formeze un grup parlamentar în Adunarea Naţională, ceea ce nu a mai reuşit din anul 1986, când exista însă un alt sistem de vot, ne-a precizat corespondenta RRA, Daniela Coman. Prezenţa la urne a fost de doar 48%.

---------------------------------------------------------------

Francezii votează duminică, în primul tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului.

Sondajele arată că blocul partidelor prezidenţiale şi alianţa forţelor de stânga pornesc la egalitate, cu câte 27% din intenţiile de vot.

Locul al treilea este ocupat de dreapta extremă, cu aproximativ 20 de procente.

Potrivit corespondentei RRA la Paris, Daniela Coman,  sistemul francez de vot uninominal predispune, însă, la răsturnări de situaţie în turul decisiv, de peste o săptămână, iar proiecţiile indică o majoritate absolută la limită pentru polul prezidenţial, care i-ar permite lui Emmanuel Macron să îşi pună în practică programul celui de-al doilea mandat, cucerit cu aproape două luni în urmă. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 12 iunie, ora 10:02:15)Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Iunie 2022
Ultima actualizare:
13 Iunie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza