Partidul Comuniștilor, pe primul loc la alegerile din Moldova

Potrivit rezultatelor parţiale, comuniştii se află pe primul loc, în timp ce două exit poll-uri dau rezultate contradictorii.

Adăugat: 28 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:29 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova apare pe primul loc în rezultatele alegerilor legislative anticipate de duminică.


Procentele de la exit poll-uri diferă de cifrele furnizate constant de Comisia Electorală Centrală.UPDATE -  După numărarea a 95,4% din voturi, Partidul Comuniştilor domină, cu 40,5%, urmat de Liberal-Democraţi, cu 28,7%.


Se mai califică pentru Parlament doar Partidul Democrat, cu 12,9 procente, şi Partidul Liberal, cu 9,3.


65.200 de cetăţeni au votat în străinătate, unde formaţiunile necomuniste au primit mai multe voturi, aşa că este de aşteptat o anumită modificare a configuraţiei din acest moment.Primele rezultate comunicate duminică noaptea
Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a prezentat primele rezultate parţiale ale alegerilor parlamentare de duminică, în jurul orei 23,00,  după contabilizarea buletinelor de vot.


Partidul Comuniştilor a înregistrat 50% din voturi, în contradicţie mare cu rezultatele celor două exit-poll-uri.


Astfel, după numărarea a 4% dintre buletinele de vot, PCRM a acumulat 50%, urmat de Partidul Liberal Democrat - 21,7%, Partidul Democrat - 12,6% şi Partidul Liberal - 6,5%.


Majoritatea buletinelor numărate provin din raionul Ocniţa şi alte localităţi din nord, precum Drochia, Edineţ, unde populaţia votează preponderent pentru comunişti.Rezultate contradictorii ale exit poll-urilorRezultatele oferite de cele două exit poll-uri sunt contradictorii.Potrivit unuia, câştigător ar fi Partidul Liberal Democrat, în timp ce al doilea exit poll susţine că Partidul Comuniştilor şi-ar fi adjudecat cele mai multe voturi.Primul exit-poll, realizat de o companie română, acordă PLDM 34% din voturi, urmat de Partidul Comuniştilor cu 26%, de liberali cu 15,6% şi de Partidul Democrat cu 15%.


AMN, cel de-al patrulea partid din Alianţa pentru Integrarea Europeană, se află undeva în marja de eroare, la 3%.


Al doilea sondaj de opinie, realizat de CBS Axa pentru un canal de televiziune care aparţine unui candidat al Partidului Democrat, situează PCRM pe primul loc, cu 33,8%, PLDM pe locul doi cu 32,2%, democraţii pe locul trei, cu 14% şi, în sfârşit, liberalii, cu 10%.


Este, oricum, cel mai slab scor obţinut de Partidul Comuniştilor din 1998 de când participă la alegeri.


Este drept că atunci au obţinut 30% din voturi, dar au obţinut 40 de mandate, în timp ce acum ar avea 37.Declaraţii "la cald" ale oamenilor politici
Reprezentantul Partidului Comuniştilor, Marc Tcaciuc, a spus că este prea devreme ca unii să sărbătorească victoria, că PCRM va face o numărătoare paralelă şi să aşteptăm rezultatele Comisiei Electorale Centrale.Şefii partidelor care compun Alianţa pentru Integrare Europeană şi-au exprimat mulţumirea faţă de rata ridicată de participare la vot.


Liderul Partidului Liberal Democrat, premierul Vlad Filat, a salutat maturitatea la care a ajuns societatea moldovenească.


"Incredibilul în Republica Molodva poate să se realizeze. Acest rezultat înseamnă, în primul rând, responsabilitate. Responsabilitate enormă, care urmează să fie acoperită prin munca pe care vom începe să o depunem chiar începând cu ziua de mâine", a spus Vlad Filat.


Pentru preşedintele interimar al Republicii Molodva, Mihai Ghimpu, obiectivul principal este integrarea europeană a ţării."Să continue să guverneze Republica Molodva partidele componente ale Alianţei. Avem program asumat pe patru ani. Noi ne-am asumat programul, după alegerile /.../ pe patru ani, nu pe un an de zile. Apo, după aceştia patru, încă patru şi tot aşa, ca să atingem obiectivul principal, integrarea europeană", a susținut Ghimpu.


Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, consideră că marele câştig al acestor alegeri este stabilitatea politică.


"Principalul este să avem patru ani de stabilitate politică, ceea ce ar determina deja Republica Moldova ca un stat cu o direcţionare ireversibilă de integrare europeană şi, bineînţeles, de democratizare, pentru că acest proces de abia s-a început în foarte multe instituţii statale", a declarat Urechean.

 Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:
29 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza