Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în pierdere de lideri

Partidul Comuniştilor a primit o lovitură grea, prin plecarea din partid, a fostului candidat la primăria Chişinăului, Igor Dodon.

Adăugat: 5 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Chişinău, evenimentul surpriză al sfârşitului de săptămână a fost plecarea din Partidul Comuniştilor a unuia dintre liderii marcanţi ai formaţiunii, deputatul Igor Dodon, fostul candidat la funcţia de primar al Chişinăului.

Dodon a plecat împreună cu alţi doi deputaţi, o mişcare, care ar putea ajuta la alegerea unui şef al statului pe 18 noiembrie.

Este luată în calcul şi o eventuală candidatură a fostului premier din perioada comunistă, Zinaida Greceanâi, plecată şi ea alături de Dodon de la comunişti.

Alianţa pentru Integrare Europeană are 59 de deputaţi, cu doi mai puţin decât numărul prevăzut de Constituţie, de 61 de voturi necesare alegerii şefului statului.

Igor Dodon a anunţat că vine să contribuie cu trei voturi la alegerea preşedintelui, însă nu a spus nimic despre condiţiile pe care le-ar pune alianţei de guvernare în schimbul acestei susţineri.

Aceste condiţii vor fi subiectul unor negocieri care vor avea loc săptămâna viitoare.

Până atunci însă, există voci care spun că Igor Dodon va insista cel mai probabil asupra candidaturii fostului premier în perioada comunistă, Zenaida Greceanâi, pentru funcţia de şef de stat.

Candidatura ar putea fi discutată la modul serios de Alianţa pentru Integrare Europeană, voturile celor trei deputaţi din grupul lui Dodon fiind practic singura posibilitate de a evita alegerile parlamentare anticipate.

Până şi liberalul Mihai Ghimpu spune că această candidatură va fi pusă în discuţie.

"E una când eşti în Partidul Comuniştilor şi alta când nu eşti acolo. Eu vorbesc de doamna Greceanâi. Dacă nu mai este dumneaei acolo înseamnă că o să mai discutăm şi o să vedem. Noi facem câteodată câte-un compromis în numele obiectivului major, cum am spus, integrarea europeană, a susţinut Ghimpu, citat de corespondentul Radio România.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Lina Grâu
Adăugat:
5 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza