Partidele au semnat acordul politic naţional pentru creşterea finanţării Apărării

Reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament au semnat acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare. Potrivit acestuia din 2017, Apărarea va beneficia de cel puţin 2% din PIB.

Adăugat: 13 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:13 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE ora 10.00. Liderii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, PPDD şi minorităţile naţionale au semnat în această dimineaţă, acordul politic naţional privind creşterea finanţării bugetului Ministerului Apărării Naţionale.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 10.00, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, iniţiatorul acestui acord.

AUDIO Declaraţia integrală a preşedintelui, în playerul AUDIO, de pe prima pagină

După consultărilor de ieri, reprezentanţii partidelor parlamentare au căzut de acord ca timp de 10 ani, începând din 2017, bugetul alocat Armatei să reprezinte cel puţin 2% din Produsul Intern Brut.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, că un acord politic privind creşterea bugetului Armatei era necesar, în contextul în care Europa şi NATO trebuie să facă faţă unei provocări de securitate majore, după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

Şeful statului a adăugat, că România, ca ţară membră NATO nu trebuie să se bazeze doar pe aliaţi atunci când vine vorba despre asigurarea propriei securităţi.

"Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea, am considerat, că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei Române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă", a spus Iohannis.

Reprezentanţii PSD au fost primii care au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre creşterea bugetului pentru Apărare.

Liderul social-democrat, premierul Victor Ponta, a făcut declaraţii la sediul partidului său, precizând că susţine ideea semnării unui acord politic în domeniul Apărării.

"Ne dorim ca ceea ce am început în 2012, adică în fiecare an mai mulţi bani pentru sistemul de apărare, să fie un proces de durată şi asumat de toate forţele politice, indiferent de momentul în care se află la guvernare sau în opoziţie", a opinat Ponta.

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, la rândul său, că acordul politic propus de şeful statului este pe deplin justificat.

"Avem garanţia, că, de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest acord va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament", consideră Gorghiu .

Şi UNPR este de acord cu documentul.

Preşedintele Uniunii, Gabriel Oprea, a declarat, că a propus ca majorarea bugetului apărării să se facă începând cu anul viitor.

Liderul PC, Daniel Constantin, a precizat, că procentul, de 2% din Produsul Intern Brut, pentru Apărare constituie o garanţie pentru cetăţenii ţării; în opinia sa, finanţarea Armatei trebuie să rămână o prioritate.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, că acordul este necesar, în contextul în care România furnizează securitate în regiune.

Şi reprezentanţii minorităţilor naţionale vor semna acordul politic, liderul grupului, Varujan Pambuccian, a subliniat, că ar fi bine ca şi personalul din Armată să beneficieze de acest acord.

PP-DD este de acord cu creşterea bugetului Apărării chiar de anul viitor - după cum a precizat preşedintele fondator al partidului, Dan Diaconescu.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza