Parteneriat strategic în energie România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, semnat la București

Parteneriat strategic în energie, semnat la Bucureşti, între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria.

Adăugat: 18 Decembrie 2022
Ultima actualizare:18 Decembrie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acordul în domeniul energiei verzi, semnat sâmbătă, la Bucureşti, de şeful statului azer, Ilham Aliyev, de premierul Nicolae Ciucă, de cel georgian - Irakli Garibashvili, precum şi de cel ungar - Viktor Orbán, prevede construirea unui cablu submarin, în lungime de 1.200 de kilometri. Acesta va transporta energie din Azerbaidjan în România, via Georgia şi Marea Neagră, după care în Ungaria şi în restul Europei.

La ceremonie au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"În actualul context de securitate, trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că acordul este un document crucial şi ambiţios.

Klaus Iohannis: Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi, producţia, transportul şi comercializarea de energie curată, apoi dezvoltarea unei noi infrastructurii de transmitere, inclusiv un cablu submarin sub Marea Neagră.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că proiectul va crea multe oportunităţi şi a pledat pentru sporirea interconectivităţii.

Ursula von der Leyen: Pentru a integra o propoziţie cât mai mare de asemenea energie curată, trebuie să sporim interconenctivitatea. De aceea, cablul submarin între România, Georgia şi Azerbaidjan este atât de important. Nu pot să spun decât că vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vorbit despre faptul că ţara sa va deveni un furnizor important de energie electrică pentru Europa.

Ilham Aliyev: Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică, furnizând gaz către pieţele europene. Aceasta este o situaţie win-win, pentru că Europa are nevoie să îşi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele uriaşe pe care le are.

Aderarea României la spaţiul Schengen a fost menţionată de premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Viktor Orbán: Această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greşită în cadrul Uniunii Europene şi această decizie greşită ar trebui corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât de curând.

Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, a spus că ţara sa este dispusă să coopereze pentru ca statele europene să poată fi alimentate cu energie verde.

Irakli Garibashvili: Avem capacităţi mari de generare din surse verzi, pentru a transmite şi ţărilor vecine. Avem infrastructura necesară în momentul de faţă, pentru a transmite energie tuturor vecinilor noştri, cu excepţia Europei. Cablul submarin din Marea Neagră oferă o perspectivă foarte importantă în această direcţie.

Şi premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre securitatea energetică regională.

Nicolae Ciucă: România este angajată să investească în producţia de energie şi în infrastructura energetică şi, în cooperare cu partenerii noştri, să promoveze securitatea energetică pentru noi şi întreaga regiune.

În momentul de faţă este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are ca termen de finalizare luna septembrie a anului viitor.

Acest acord, parte a proiectelor de consolidare a securităţii energetice a României, a fost precedat de semnarea, ieri, a unui important contract energetic între companiile naţionale Romgaz şi SOCAR din Azerbaidjan, care va asigura ţării noastre accesul la cantităţi suplimentare de gaze naturale.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Decembrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza