Parlamentul European solicită sancţiuni economice şi revizuirea acordurilor cu Rusia

Parlamentul European a cerut Consiliului UE să ia măsuri împotriva companiilor ruseşti şi a filialelor acestora, "mai ales a celor din sectorul energetic",şi să revizuiască toate acordurile cu Rusia.

Adăugat: 17 Aprilie 2014
Ultima actualizare:17 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Parlamentul European
trimite pe mail

Parlamentul European a cerut, joi,  Consiliului Europei să intensifice a doua etapă a sancţiunilor faţă de Rusia şi să pregătească a treia etapă - cea a sancţiunilor economice - pentru a trece la aplicarea întârziată a acestora - reiese din rezoluţia adoptată astăzi, la Strasbourg.

În cadrul celei de a treia etape, Parlamentul European a cerut Consiliului UE să ia măsuri împotriva companiilor ruseşti şi a filialelor acestora, "mai ales a celor din sectorul energetic", precum şi în ceea ce priveşte investiţiile şi activele ruseşti în UE, şi să revizuiască toate acordurile cu Rusia, în vederea posibilei sistări a acestora.

Deputaţii europeni şi-au reînnoit apelul adresat Consiliului UE de a aplica embargoul asupra armamentului şi tehnologiilor cu dublă destinaţie.

Europarlamentarii au cerut Consiliului UE să renunţe la construirea gazoductului "South Stream", şi  au solicitat să fie accesibile alte surse de livrare.

Sancţiunile propuse de Parlamentul European s-au referit, între altele, şi la Crimeea.

Sancţiuni şi restricţii economice pentru Crimeea

Parlamentul European a cerut introducerea de restricţii economice, comerciale şi financiare în legătură cu Crimeea şi conducerea acesteia.

În rezoluţie se remarcă faptul că Parlamentul European sprijină autorităţile ucrainene în realizarea dreptului la auto-apărare şi reinstaurarea puterii şi avertizează Rusia în legătură cu trecerea frontierei ucrainene sub pretextul escaladării situaţiei, create de separatiştii înarmaţi pro-ruşi.

Deputaţii europeni au subliniat că, după părerea lor, destabilizarea situaţiei din sud-estul Ucrainei este determinată de acţiunile comune ale "separatiştilor pro-ruşi înarmaţi, instruiţi şi bine coordonaţi" şi ale "forţelor ruseşti cu destinaţie specială".

Deputaţii europeni au arătat că cererea autorităţilor Republicii Moldoveneşti Tranistrene de a adera la Rusia este o acţiune iresponsabilă.

Rezoluţia Parlamentului European a fost adoptată ca răspuns la evenimentele din Ucraina, unde deja de două săptămâni au loc acţiuni de protest ale partizanilor federalizării, potrivit Agenţiei de presă RADOR.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
17 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza