Parlamentul a ratificat Tratatul Euratom

Cu 378 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri, Tratatul Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene a fost adoptat de Parlament.

Adăugat: 26 Mai 2021
Ultima actualizare:26 Mai 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul a ratificat Tratatul Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene.

Au fost 378 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri.

În favoarea tratatului a votat şi PSD, deşi anunţase anterior că va condiţiona votul de prezentarea în plenul reunit al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Înainte de acest vot, senatorii şi deputaţii au dezbătut documentul prezentat de premierul Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîţu a reafirmat în faţa parlamentarilor că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are două componente importante: reforme şi investiţii.

De sumele ce vor fi alocate către transporturi, educaţie, sănătate, economia verde sau digitalizare vor beneficia toate zonele ţării.

Şeful executivului a dat din nou asigurări că acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor sau a pensiilor, reforma însemnând administrarea eficientă a banilor publici.

Florin Cîţu: Doar prin investiţii şi reforme putem să reducem sărăcia. Nu există altă soluţie. De aceea, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este important. Investim şi în acelaşi timp facem reforme. Nu există altă soluţie. Este nevoie de toată clasa politică pentru a atinge obiectivul acestui program de dezvoltare a României, pentru că este programul românilor.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu spunea că actuala coaliţie a vrut să deturneze un plan lăudabil al Uniunii Europene către clientela de partid şi firmele sale de consultanţă.

Liderul social-democrat mai spunea că planul nu este unul de reformă, ci de austeritate.

Marcel Ciolacu: Tot ce aţi propus a fost îngheţarea veniturilor, creşterea vârstei de pensionare şi majorarea taxelor pentru firme şi populaţie. Domnule Cîţu, şi dumneavoastră domnule Barna, vă place să credeţi că sunteţi apostolii transparenţei, dar de fapt sunteţi doar trompetele austerităţii.

Din partea AUR, liderul deputaţilor George Simion a criticat documentul, în special faptul că România se împrumută 15 miliarde de euro în loc să acceseze bani europeni.

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR nu au luat cuvântul în plen.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost votat în Parlament, el a fost doar dezbătut.

Nemulţumiţi de prezentarea făcută de premierul Florin Cîţu, social-democraţii au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură pe 14 iunie.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza