Parlamentarii susţin introducerea programelor în domeniul creării şi dezvoltării jocurilor video

În România nu există niciun program de licenţă universitar integral dedicat dezvoltării de jocuri video, în comparaţie cu Polonia, care este lider în Europa de Est.

Adăugat: 12 Martie 2023
Ultima actualizare:12 Martie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail
Parlamentari din Comisiile pentru tehnologia informaţiei şi învăţământ susţin, într-o scrisoare deschisă, introducerea în universităţi a programelor de licenţă şi de master în domeniul creării şi dezvoltării jocurilor video.
 
Potrivit semnatarilor, în România nu există niciun program de licenţă universitar integral dedicat dezvoltării de jocuri video, în comparaţie cu Polonia, care este lider în Europa de Est pe acest segment şi are aproximativ 100 de astfel de programe de licenţă şi master.
 
În scrisoarea deschisă, parlamentari atât de la putere, cât şi din opoziţie arată că România, deşi este o ţară ce prezintă un potenţial recunoscut la nivel internaţional în domeniul jocurilor video, nu are niciun program naţional de licenţă, ci doar patru programe de master la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti sau la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale.
 
Conform studiilor, România era în 2021 a cincea ţară din Europa după numărul de persoane care lucrează în industria de jocuri video, cu aproximativ 6.000 de angajaţi.
 
Deşi România nu are în momentul de faţă niciun program de gaming la nivel de licenţă, ţara noastră a început să se integreze pe această piaţă, regiunea Bucureşti-Ilfov fiind recunoscută la nivel internaţional ca un hub pentru industria de gaming din Europa de Sud-Est.
 
Studiile Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România arată că în 2020 aproximativ opt milioane de români jucau jocuri video.
 
România are, aşadar, potenţial pentru a deveni lider la nivelul estului Europei în industria de gaming, mai arată parlamentarii în scrisoare şi îşi declară disponibilitatea de a sprijini şi promova demersurile de introducere în universităţi a programelor de studiu prin care să fie pregătiţi viitorii angajaţi din industria jocurilor video din România. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 martie, ora 18:02).


Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Martie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza