Decizii istorice la summit-ul NATO de la Madrid

La summitul NATO de la Madrid s-ar putea lua decizia ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de brigadă.

Adăugat: 26 Iunie 2022
Ultima actualizare:26 Iunie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mii de persoane au defilat, duminică, la Madrid, cerând pace, nu război şi în semn de protest faţă de summitul NATO, care se desfăşoară, săptămâna viitoare, în capitala Spaniei.

Majoritatea erau activişti de stânga sau membri ai unor organizaţii pacifiste. Pe pancarte se putea citi "Faceţi pace, nu război", "Ajunge cu cheltuielile militare, daţi bani pentru şcoli şi spitale".

Războiul din Ucraina va fi subiectul principal la summitul NATO, care, potrivit secretarului general adjunct, Mircea Geoană, va fi unul istoric şi va aduce veşti bune pentru Ucraina, pentru România, pentru relaţia transatlantică şi pentru alianţă în sine.

În cadrul reuniunii vor fi adoptate documente de referinţă, precum noul concept strategic, o declaraţie politică, dar şi alte decizii privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare.

În ceea ce priveşte noul concept strategic, acesta va urmări să reflecte realist noua situaţie de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca ameninţare la adresa NATO.

Consolidarea semnificativă a posturii de apărare şi descurajare va fi decizia cu cel mai mare impact practic şi de o importanţă aparte, astfel că vor fi suplimentate măsurile adoptate la summitul extraordinar din luna martie, când a fost decisă crearea grupului de luptă din România. Potrivit unor surse politice, există posibilitatea ca la reuniunea alianţei de la Madrid să se ia decizia ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de brigadă.

Ar urma totodată să fie create şi forţe de întărire alocate fiecărui grup de luptă sau viitoare brigăzi.

Şefii de stat şi de guvern vor susţine şi o serie de măsuri de sprijin pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri vulnerabili din vecinătatea estică.
 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Iunie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza