Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu

"Peste 97 de milioane de lei au ajuns în conturile salariaţilor, sub forma voucherelor de vacanță. Mai e până să ajungă la toţi".

Adăugat: 28 Aprilie 2022
Ultima actualizare:28 Aprilie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Constantin Daniel Cadariu, ministrul Turismului. Sursa: captură TV
trimite pe mail

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 aprilie, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu -
Uşor, uşor, ne îndreptăm către mini, minivacanţa de 1 Mai. Sezonul estival începe oficial peste două zile, iar hotelierii se aşteaptă că cel puţin 30 de mii de turişti să aleagă destinaţii de pe litoral pentru petrecerea minivacanţei de 1 Mai, perioadă în care nu lipsesc evenimentele în aer liber, excursiile şi petrecerile, inclusiv de Ziua Internaţională a Muncii. Operatorii anunţă că pregătirile pentru minivacanţa ce urmează în weekend se află pe ultima sută de metri şi promit că sezonul estival va începe în cele mai bune condiţii, cele mai căutate staţiuni fiind Mamaia şi Costineşti, iar invitatul la "Apelului matinal" de astăzi este ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu. Bună dimineaţa!

Constantin Daniel Cadariu: Bună dimineaţa, mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Mulţumim şi noi că aţi acceptat-o. Din informaţiile de care dispuneţi în acest moment, cum va arăta minivacanţa de 1 Mai pe litoral, pentru că se deschide oficial şi sezonul turistic?

Constantin Daniel Cadariu: În momentul de faţă, lucrurile arată promiţător. Până în acest moment, a fost un efort comun atât al autorităţilor, cât şi din partea operatorilor economici. Cu ocazia acestei minivacanţe de 1 Mai, conform raportărilor de până în acest moment, pe litoral vor fi deschise peste 100 de hoteluri şi, tot până în acest moment, gradul de ocupare este de peste 80%, cu un procent ceva mai mare la Costineşti, acolo unde va avea loc un festival "Beach, Please!", care este dedicat muzicii hip-hop şi trap. Una cu alta, inclusiv cei de la Ministerul Mediului au informat public, în zilele trecute, că au întreprins foarte multe acţiuni, au curăţit plajele, le-au afânat, le-au nivelat, au curăţat foarte multe deşeuri de acolo şi, ulterior, au predat acele porţiuni de plajă către agenţii economici care au contracte de concesionare, pentru ca aceştia să aibă intervalul să se pregătească pentru venirea turiştilor.

Realizator: Mai ales că apa mării, deocamdată, este rece, plajele trebuie să fie îmbietoare pentru noi toţi. Schimbăm un pic registrul şi ne raportăm la vacanţele din România. Ce se va întâmpla cu voucherele, pentru că, la un moment dat, executivul a spus că vor fi ceva clarificări.

Constantin Daniel Cadariu: În decembrie a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care permite tuturor instituţiilor publice din România să emită tichete de vacanţă. În baza acelei ordonanţe de urgenţă, toate instituţiile şi-au prins sumele necesare în bugete. Din informaţiile de până la acest moment rezultă că peste 97 de milioane de lei au ajuns în conturile salariaţilor,  mai e până să ajungă la toţi. Din punctul acesta de vedere, cel puţin al minivacanţei de 1 Mai, există avantajul că acei salariaţi de la stat care nu au utilizat voucherele din 2019 şi 2020 le pot utiliza acum cu această ocazie, pentru că ele au o valabilitate prelungită până la 30 iunie.

Realizator: După doi ani de pandemie, turismul românesc, în acest sezon 2022, va arăta mai bine?/lbadiu

Constantin Daniel Cadariu: Eu am speranţa că da, şi cu argumente. Pe unul dintre ele vi-i l-am prezentat deja - faptul că spre deosebire de 2021, deja sunt aceste vouchere pentru salariaţii din sistemul bugetar. Există posibilitatea şi pentru agenţii economici din privat să emită astfel de vouchere, care merg cu o valoare mult mai mare, de 1450 de lei şi pot ajunge până la şase salarii minime pe economie. Pe de altă parte, dacă discutăm, totuşi, de litoral, chiar astăzi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă care va permite nişte acte adiţional la contractele existente, astfel încât spre deosebire de anul trecut, operatorii economici să poată amplasa şezlonguri, umbrele şi toate cele necesare turiştilor în apropierea apei. Tot în ideea de a avea şansa ca în 2022, din punct de vedere al indicatorilor, să ne apropiem de ce se întâmpla în turismul românesc în 2019. Ministerul va lansa un program pentru a sprijini, pentru a încuraja agenţiile de turism să aducă cât mai mulţi turişti străini în România. Va fi un program denumit "Program de simulare a incoming-ului", primind, aşa cum spuneam, acei tour operatori care vor face acest lucru. Poate mai curând pe termen mediu, decât pe termen scurt. În sfârşit, ne apropiem de forma finală a Legii turismului, în care vom defini în totalitate organizaţiile de management al destinaţiilor - cele care pentru viitor se vor ocupa în special de dezvoltarea şi promovarea turistică a unei destinaţii.

Realizator: Aminteaţi chiar dumneavoastră în urmă cu câteva clipe. Cum am putea să îi atragem pe turiştii din alte ţări în România, mai ales că în acest moment ministerul a anulat toate parrticipările României la târgurile de profil? Aşadar, cum putem promova mai bine România ca brand turistic puternic şi ca destinaţie turistică internaţională?

Constantin Daniel Cadariu: În afară de cele prezentate, aş mai aminti faptul că am emis un ordin de ministru prin care am constituit un consiliu de brand turistic naţional, care are exact această atribuţie principală - de a propune ministerului modalităţi mai eficiente poate decât în trecut, de promovare a tot ce înseamnă destinaţie turistică din România. Practic, de a le sugera care este modalitatea de a cheltui banii pe care îi avem prevăzuţi în buget, pentru această componentă.

Realizator: Rămânem atenţi la tot ceea ce se întâmplă. O ultimă întrebare, aşa, pe final de interviu. Nu ştiu dacă vreţi să ne spuneţi unde vă petreceţi minivacanţa de 1 mai? În ce zonă?

Constantin Daniel Cadariu: Cred că sunt convins, de fapt, că familia merită să fim împreună, motiv pentru care voi fi acasă, în Bucovina.

Realizator: Da, frumos a fost şi de Paşte, frumos nu e doar în Bucovina, ci în multe alte locuri ale ţării. Mulţumim pentru discuţia pe care am purtat-o.

Constantin Daniel Cadariu: Şi eu vă mulţumesc. Bună ziua!Autor:
Cătălin Cârnu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Aprilie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza