CCR a admis sesizarea premierului Dăncilă

CCR: Nu există un conflict juridic de natură constituţională între premier şi preşedinte generat de refuzul numirii miniştrilor.

Adăugat: 18 Septembrie 2019
Ultima actualizare:19 Septembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a admis, astăzi, sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi în funcţie pe miniştrii interimari propuşi după plecarea ALDE de la guvernare.

Potrivit deciziei CCR, preşedintele trebuie să-i numească de îndată pe miniştrii interimari şi să explice motivele care au stat la baza refuzului său de a-i desemna până acum.

Judecătorii CCR au constatat, totodată, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între premier şi preşedinte generat de refuzul şefului statului de a-i numi pe miniştrii titulari propuşi de Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis:  Decizia Curţii Constituţionale nu schimbă situaţia politică în care se află Guvernul

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul de mai bine de trei săptămâni.

El interpretează că hotărârea CCR în ceea ce-i priveşte pe miniştrii titulari obligă Executivul să ceară validarea Parlamentului. Oana Bâlă a urmărit declaraţiile preşedintelui:

Şeful statului a susţinut din nou că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a cere un vot de încredere.

Klaus Iohannis: Constat astăzi cu satisfacţie că şi Curtea Constituţională a României a ajuns, în mod corect şi inevitabil, exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului ca să ceară un vot de validare.

Preşedintele României a mai spus că va lua deciziile referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curţii Constituţionale după publicarea şi analiza motivării şi a precizat că aspectele legate de numirile şi revocările miniştrilor sunt, de fapt, blocaje generate de refuzul premierului de a merge în Parlament pentru un vot de validare.

Viorica Dăncilă: Decizia CCR demonstrează că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia

Premierul Viorica Dăncilă este de părere că decizia CCR demonstrează că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia şi că el este obligat acum să semneze decretele de revocare din guvern a miniştrilor remaniaţi, precum şi pe cele de numire a celor interimari.

Într-o postare pe Facebook, Viorica Dăncilă spune că şeful statului trebuie să prezinte motivele pentru care a refuzat, până acum, să-i numească pe interimarii de la Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul.

Premierul anunţă, de asemenea, că va merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care va cere un vot de încredere.

La rândul său, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat când s-ar putea prezenta executivul în faţa legislativului pentru validare.

Mihai Fifor: Niciodată nu s-a pus problema ca guvernul Dăncilă să nu meargă în Parlament. A spus-o şi doamna prim-ministru şi asta vom face. Între timp, aşteptăm să vedem pregătirile pentru moţiunea de cenzură ale opoziţiei şi primul pas se pare că va fi această moţiune de cenzură cu care ne ameninţă de nişte luni bune; aşteptăm şi moţiunea. Noi suntem pregătiţi să mergem în Parlament fără niciun fel de problemă.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Septembrie 2019
Ultima actualizare:
19 Septembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza