EXCLUSIV Dăncilă: Avem nevoie de un preşedinte care să aducă echilibru și consens

Candidatul PSD la Președinția României, Viorica Dăncilă, a fost invitatul Ruxandrei Săraru la emisiunea "Oameni care mişcă România - candidaţii la funcţia de preşedinte se prezintă".

Adăugat: 11 Septembrie 2019
Ultima actualizare:11 Septembrie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinție și Ruxandra Săraru, realizatoarea emisiunii "Oameni care mișcă România"
trimite pe mail

Radio România Actualitati a lansat proiectul editorial "Oameni care mișcă România - candidații la funcția de președinte se prezintă".

Postul public de radio a adresat candidaților la cea mai înalta demnitate publică, invitația de a participa la câte o ediție a emisiunii "Oameni care mișcă România", realizată de Ruxandra Săraru.

Astfel, oferim ascultătorilor, chiar din aceasta perioadă pre-electorala, ocazia de a fi informați direct de la sursă cu privire la principalele proiecte și intenții asumate de candidați.

Invitata editiei de marti,  a fost Viorica Dăncilă, candidat din partea PSD la  Preşedinţia României, care a explicat motivele ce au determinat-o să ia această decizie: Pentru că eu cred că avem nevoie de un alt fel de președinte, un preşedinte care să aducă consens şi echilibru în societatea românească, un echilibru necesar în situaţia actuală, când vedem că avem atâta ură în societate şi atâta dezbinare. Avem nevoie de un președinte care să fi fost și prim-ministru. Nu am avut niciodată un președinte al României care să ocupe această funcție și acest lucru mi-a dat posibilitatea de a acționa și pentru sprijinirea guvernului, a acționa în calitatea mea de președinte și pentru sprijinirea reformelor economice, măsurilor economice. Pentru că am văzut în ultima perioadă foarte multe divergențe între instituții, divergențe între Președinție și Guvernul României și Parlament. Cred că aş fi președintele care ar putea aduce un echilibru între instituții, pentru că în calitatea mea de prim-ministru îmi dau seama ce înseamnă să ai obstacole din partea Președinției și cred că este necesar în situația actuală ca toate instituțiile statului, indiferent de culoarea politică, să acționăm unitar în interesul României.

"Avem nevoie de un președinte alături de oameni"

În opinia Vioricăi Dăncilă, România are nevoie de un președinte care să fie alături de oameni și în care aceștia să creadă.

"Nu mai avem nevoie de președinte robot, un președinte care să nu empatizeze cu oamenii. Avem nevoie de un președinte care să fie alături de oameni, în orice clipă, în orice minut în care aceștia au nevoie. Avem nevoie de un președinte în care românii să creadă și problemele lor să devină problemele președintelui României. De aceea spun că România este pregătită pentru un președinte femeie. Este adevărat că în mediu politic este mai greu, pentru că de multe ori nu a existat unitate în cadrul partidelor politice în susținerea femeilor, eu, având acest avantaj, de a fi deținut funcția de președinte al Organizației Naționale a Femeilor Social-Democrate, am un sprijin foarte mare din partea femeilor, știu că foarte multe femei mă vor sprijini".

Candidatul PSD a vorbit și despre dezbinarea de la nivelul societății, opinând că este nevoie de consens si unitate.

"Vedem o Românie divizată, o Românie în care se încearcă de lideri, și acest lucru este trist, ca să dezbine societatea într-o Românie a lor și o Românie a noastră, între tineri și seniori, între categoriile sociale, între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în mediu privat, ceea ce nu este normal. România este a tuturor românilor, indiferent de unde provine. Şi aceasta ar fi elementul care, cred eu, că ar trebui să fie foarte bine analizat și foarte bine susținut, mă refer la unitate în perioada următoare.  Sunt proiecte importante pentru România care trebuie să fie în primplan dincolo de interesul fiecărui partid și al fiecărui politician. Mai mult decât atât, pe proiectele acestea este foarte ușor să critici, pentru că atunci când stai pe marginea și nu faci nimic, critica este la ordinea zilei și este foarte ușor să faci acest lucru, dar mi-aş fi dorit ca cei care critică să vină și cu soluții. Am toată deschiderea să preiau din aceste soluții, dacă sunt soluții bune și se pliază pe realitatea existentă. Dar atunci doar când critici, critici, critici și tu nu faci nimic, cred că acest lucru nu este un lucru benefic pentru România și de ce spun acest lucru? Aceste critici sunt preluate; dacă este o critică constructivă, o critică bazată pe proiecte, pe idei, pe argumente, este benefică pentru români, dar aceste critici care, de multe ori, se bazează pe jigniri, pe atacuri foarte violente, sunt preluate și pe plan extern și acest lucru face un deserviciu pentru țară, un deserviciu pentru cei care lucrează în afara granițelor țării, pentru că întotdeauna imaginea României este foarte importantă și cei care lucrează în afara granițelor țării, românii de pretutindeni, sunt strâns legaţi de modul în care este privită în România",
a subliniat Viorica Dăncilă, la emisiunea "Oameni care mișcă România" cu Ruxandra Săraru, difuzată de Radio România Actualități.

Implicare și unitate

Referindu-se la calitățile pe care trebuie să le aibă un președinte, Viorica Dăncilă a menționat implicarea în problemele oamenilor și capacitatea de a aduce consensul în societate.

"Cred că trebuie să fie un om foarte implicat. Cred că trebuie să fie un om care să stea întotdeauna între oameni, să empatizeze cu oamenii. Cred că trebuie să fie un președinte muncitor, să muncească pentru idealurile oamenilor și pentru țara sa. Cred că trebuie să fie un președinte care să aducă consens, nu un președinte care efectiv să provoace anumite mișcări în societate. Cred că trebuie să fie un președinte al tuturor românilor, români sunt toți. Eu, ca prim-ministru, am luat decizii pentru toți românii, și pentru cei care m-au votat, și pentru cei care nu m-au votat. Voi lua decizii și pentru cei care mă susțin, și pentru cei care nu mă susțin, și pentru cei care mă apreciază, și pentru cei care mă apreciază mai puțin. Ca prim-ministru am putut să fac toate aceste lucruri și un președinte trebuie să facă tot la fel".

Video:" Oameni care mișcă România" cu Ruxandra Săraru, ediția din 10 septembrie 2019Autor:
Luminiţa Voinea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Septembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza