Fost director al penitenciarelor: Au fost fotocopiate documente din Arhiva SIPA

Judecătorul Marius Iosif, a confirmat că au fost fotocopiate documente din arhiva SIPA.

Adăugat: 22 Martie 2018
Ultima actualizare:22 Martie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Fostul director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, judecătorul Marius Iosif, a confirmat, în faţa Comisiei parlamentare care anchetează desfiinţarea fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei - SIPA, că au fost fotocopiate documente din această arhivă.

După audierile din comisie, preşedintele acesteia, senatorul Viorel Salan, a precizat că a solicitat atât CSAT, cât şi SRI să confirme dacă au fost luate măsuri în privinţa documentelor fotocopiate.

Preşedintele comisiei, senatorul social-democrat Viorel Salan, susţine că se doreşte clarificarea aspectului dacă fosta comisie de inventariere constituită în perioada fostului ministru al justiţiei Tudor Chiuariu a cerut să fie luate măsuri în privinţa arhivei SIPA şi dacă da, ce măsuri au fost luate.

În acest sens, Viorel Salan precizează că a solicitat date de la CSAT şi SRI, dar până acum nu s-a primit un răspuns.

"Am solicitat date care rezultă din însuşi procesul verbal încheiat de către comisia condusă de către domnul Marius Iosif. Având în vedere neregulile semnalate pe care comisia le-a constatat, au solicitat ministrului de justiţie de pe atunci, domnul Chiuariu, să solicite CSAT să intervină în această situaţie şi, respectiv, SRI-ului. Aşteptăm răspunsul instituţiilor în drept ale statului. Dacă Ministerul Justiţiei a trimis către CSAT, respectiv CSAT dacă a primit, să ne comunice ce măsuri au dispus", a spus Viorel Salan.

CSAT a decis, în urmă cu două zile, să pună la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă SIPA toate documentele şi înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu această instituţie.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu susţine, la rândul său, că în urma audierii lui Marius Iosif, fost preşedinte al comisiei care s-a ocupat de preluarea arhivei SIPA, au fost clarificate unele aspecte.

Liviu Pleşoianu afirmă că persoana audiată a explicat că nu au fost identificate procese verbale semnate de membrii din comisiile anterioare şi a vorbit despre fotocopierea unor documente sau despre ştergerea datelor din calculatoare.

Comisia parlamentară specială de anchetă SIPA a fost înfiinţată în septembrie anul trecut şi îşi propune să clarifice aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din Ministerul Justiţiei.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza