Înalta Curte a început judecarea procesului Mineriadei din 1990

Sunt 18 acuzaţi în dosarul Minediadei din 1990, între care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman.

Adăugat: 20 Februarie 2018
Ultima actualizare:20 Februarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început azi judecarea procesului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Primul termen are loc la sediul Curţii Militare de Apel unde au sosit de dimineaţă Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, dar şi aproximativ 200 de părţi civile în acest proces.

În total sunt 18 acuzaţi în acest dosar, între care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman.

Părţi vătămate şi rude ale victimelor din 1990 din capitală au aşteptat ore în şir începând cu ora 08:00 în frig, pentru a fi strigaţi în ordine alfabetică de pe o listă pentru a intra în sală, o sală mică, neîncăpătoare pentru numărul mare de părţi din dosar.

Peste 200 de persoane s-au prezentat aici la Curtea Militară de Apel, 1400 de citaţii au fost trimise în total.

Oamenii au fost foarte nemulţumiţi de maniera în care a fost organizat procesul în incinta clădirii Curţii Militare de Apel.

"Când am ieşit pe 13-15 iunie, eu am fost închis 52 de zile fără mandat de arestare. Soţia mea a stat 89 de zile, aşa ne-am şi cunoscut, ceea ce se face astăzi este o caricatură. a declarat poetul Mircea Dobrovicescu", victima Mineriadei.

Unui bărbat prezent în mulţime i s-a făcut rău, iar cunoscuţii spun că suferă de epilepsie şi a suferit mai multe operaţii.

Singurul inculpat care s-a prezentat în această dimineaţă şi a fost întâmpinat cu huiduieli la instanţă, a fost fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu.

În acest proces se discută măsuri şi excepţii procedurale, iar şedinţa nu este publică.

Procurorii militari spun că există probe potrivit cărora inculpaţii, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, care a dus la împuşcarea a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei persoane, vătămarea integrităţii fizice şi psihice a peste 1200 de oameni şi privarea de libertate a 1242 de persoane.
 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza