Van Rompuy: Acordul UE - Ucraina, semnat înaintea alegerilor

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a anunţat că UE va semna Acordul de asociere cu Ucraina înainte de alegerile ucrainene programate pentru luna mai.

Adăugat: 6 Martie 2014
Ultima actualizare:7 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy
trimite pe mail

Uniunea Europeană intenţionează să semneze Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor, programate pe 25 mai, a anun'at, joi, preşedintele Consiliului European.
    
"Am decis ca aspect prioritar că vom semna foarte curând capitolele politice ale acestui acord, înainte de alegerile ucrainene", a anunţat Herman Van Rompuy, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul unui summit extraordinar pe tema situaţiei din Ucraina.

Ucraina organizează alegeri prezidenţiale anticipate pe 25 mai.

Recent, pe 2 martie 2014, ministrul ucrainean al finanţelor, Pavel Şeremeta, a declarat că Ucraina a reluat negocierile cu UE privind semnarea Acordului de asociere.

În aceeaşi ordine de idei, trebuie precizat faptul că premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat, joi, că se pronunţă pentru semnarea "cât mai rapidă a Acordului de asociere cu UE".

Amintim că Acordul de asociere dintre Ucraina şi UE a fost parafat în martie 2012, iar în noiembrie 2013, guvernul condus de Azarov a suspendat procesul de asociere al Ucrainei la UE, ceea ce a provocat ample proteste şi tensiuni în toată Ucraina.

UE a suspendat negocierile cu Rusia privind vizele

Tot joi, Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele, ameninţând şi cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
6 Martie 2014
Ultima actualizare:
7 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza