Tokes nu se lasă. Cere în continuare Ungariei protectorat pentru minoritatea maghiară

Eurodeputatul Laszlo Tokes spune că va repeta Ungariei cererea de protectorat pentru minoritatea maghiară din România şi va face acest lucru şi în Parlamentul European.

Adăugat: 22 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:22 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Europarlamentarul Laszlo Tokes a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va repeta Ungariei cererea de protectorat pentru minoritatea maghiară din România şi va face acest lucru şi în Parlamentul European.

"După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua României" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european", a spus eurodeputatul.

Tokes: Ordinul "Steaua României" s-a schimbat într-o Stea Roşie

Laszlo Tokes a afirmat că ordinul "Steaua României", distincţie cu o vechime istorică, s-a înroşit şi s-a schimbat într-o Stea Roşie, în sensul comunismului, ca simbol al totalitarismului", deoarece politicienii care reprezintă PSD, "partid postcomunist", au devenit majoritari şi au determinat judecarea sa în Consiliul de Onoare al Ordinului.
    
"Adunarea Generală a Ordinului are 182 de participanţi, din care circa 100 de la PSD, partidul postcomunist românesc, care - cu o prezenţă de 17,8% - a ales Consiliul de Onoare, iar acesta, la fel, 90 la sută postcomunist, cu excepţia preşedintelui Academiei Române, domnul Ionel Haiduc, a decis să mi se ia distincţia", a spus el.

Eurodeputatul a adăugat că "acest for s-a transformat într-o Brigadă Roşie, într-un pluton de execuţie", care "şi-a îndeplinit datoria după ce anterior preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat comanda: Foc".
    
Tokes a spus că nu i s-a respectat dreptul constituţional la apărare, arătând că întâmpinarea redactată de avocatul său, Kincses Elod, nu a fost luată în considerare de Consiliul de Onoare.

Tokes: Repet cererea faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa
    
Potrivit europarlamentarului, propunerea de retragere a distincţiei este "un act antirevoluţionar, un experiment halucinant".
    
"(...) după 24 de ani m-am simţit în aceeaşi situaţie, împreună cu domnul Kincses, ca în 1989, când m-a apărat împotriva lui Ceauşescu. Acum Ceauşescu a fost înlocuit de Ponta", a completat el.
    
Tokes a declarat că acţiunea îndreptată împotriva sa are ca obiectiv, de fapt, "distrugerea relaţiilor dintre români şi unguri, aşa cum s-a făcut şi în martie negru din 1990, pentru că postcomuniştii vor să rămână la putere jucând cartea antimaghiară".
    
El a fost întrebat ce înţelege prin "garanţia Ungariei şi a Uniunii Europene" pentru maghiarimea din România.

"Nimic mai mult şi nimic mai puţin decât ce am spus. Repet această cerere faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa, să se asigure din partea Ungariei şi a Uniunii Europene unite apărarea comunităţii maghiare din România. Nu doresc decât ce este formulat în Tratatul dintre cele două ţări, datoria fiecărei ţări de a avea grijă de minorităţile aparţinătoare", a răspuns acesta.
    
Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, declara Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
22 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza