Oamenii de afaceri, de acord cu reducerea CAS-ului

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, susţine că reducerea CAS-ului, măsură anunţată de Guvernul Ponta, ar avea ca efecte crearea de locuri de muncă.

Creşterea salariului minim, reducerea contribuţiilor la asigurările sociale sau impozitarea diferenţiată sunt printre măsurile vizate de premierul Ponta, care promite ca astfel de decizii să completeze politicile de control strict al cheltuielilor.

Relansarea economică se află printre priorităţile Guvernului iar reprezentanţii mediului de afaceri salută răspunsul pozitiv la unele dintre solicitările lor din trecut, însă, ei atrag atenţia şi asupra riscurilor pe care le implică aplicarea unor măsuri fiscale vizate de autorităţi.  

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, spune că deşi o reducere de impozite este un motiv de bucurie pentru orice cetăţean român, aceasta trebuie analizată raţional, atât din punctul de vedere al oportunităţii, cât şi din cel al efectelor sale şi al surselor din care poate fi realizată.

El susţine reducerea CAS-ului, dar şi introducerea taxei pe valoarea adăugată mai redusă pentru unele produse alimentare de bază.  

"Cred că filozofia fiscală în România, indiferent de partidul aflat la putere, este că într-o perioadă de criză trebuie luate toate măsurile pentru asigurarea locurilor de muncă. În sensul ăsta CAS-ul este mai mult decât binevenit, ca măsură, pentru asigurarea locurilor de muncă. În ceea ce priveşte TVA-ul s-a făcut o mare nedreptate economiei româneşti prin creşterea TVA-ului la vremea respectivă şi e un lucru foarte bun ca el cel puţin la o serie de produse de primă necesitate să fie redus", a spus Pogonaru.  

În ceea ce priveşte cota diferenţiată de impozit pe veniturile populaţiei, Florin Pogonaru o vede ca pe un prim pas în renunţarea la cota unică.  

"Văd lucrurile astea ca un început de renunţare la cota unică care, probabil, va fi urmată de creşterea pragurilor acestora, probabil că în perioadele următoare. Din nevoia de a avea bani la buget aceste praguri vor fi mişcate în sus. Este rău pentru că impozitul pe capital creşte, este bine într-un fel pentru că se mai reechilibrează lucrurile în disproporţia asta între excesul de impozitare a muncii şi impozitarea foarte scăzută a capitalului", a declarat el.  

E greu de crezut că "România va înflori"

Florin Pogonaru se arată însă sceptic în privinţa identificării surselor care să poată permite reducerea impozitelor.  

"Aud diverse lucruri care se spun că, de exemplu, pentru pensii sunt bani numai pentru trei luni şi în contextul ăsta e greu de grezut unde se vor găsi în 2013 bani pentru reducerea impozitelor cu atât mai mult cu cât în contextul acesta al crizei greceşti, în estimările privind recesiunea din Europa, este greu de crezut  că noi vom înflori în timp ce Europa va fi în recesiune",  a spus Pogonaru.  

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri spune însă că există o serie de zone din care s-ar putea aduce bani la buget şi enumeră în special creşterea redevenţelor încasate de statul român pentru exploatarea resurselor naturale ale României, impozitarea marilor averi, dar şi un efect pozitiv ce ar putea proveni chiar din scăderea impozitelor care, devenind acceptabile ca mărime, ar putea scoate la suprafaţă venituri neimpozitate în prezent, inclusiv din agricultură.

Pe de altă parte, Florin Pogonaru vede ca fiind o declaraţie strict politică a premierului Victor Ponta intenţia de a realiza a doua creştere de salarii pentru bugetari în decembrie, indiferent de modul în care evoluează economia şi crede că prezenţa la conducerea Ministerului de Finanţe a lui Florin Georgescu, cel care indirect reprezintă filozofia Băncii Naţionale, va fi de natură să asigure evitarea unor derapaje.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Mai 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste