Lucian Duţă: Din august vom avea card naţional de sănătate

Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat că românii vor avea carduri de sănătate de la 1 august.

Distribuţia cardurilor naţionale de sănătate va începe în 1 august, cu o întârziere de cinci ani.

Vor putea fi livrate un milion de documente pe lună, iar în noiembrie folosirea acestora va fi experimentată într-un singur judeţ, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi cu dosarul electronic, fac parte din  "Platforma informatică a asigurărilor de sănătate - denumit "PIAS", a mai spus Duţă.

Tot în 2012, va fi introdusă şi reţeta electronică, iar anul viitor - dosarul electronic, măsuri menite să elimine fraudele din sistem.

Luna iulie aduce o nouă lege a sănătăţii

Un nou proiect de lege al sănătăţii ar urma să fie prezentat la începutul lunii iulie de comisia special constituită în minister, cu modificări importante în ceea ce priveşte sistemul asigurărilor de sănătate.

Deja modificări au fost propuse în privinţa aşa-numitului "pachet de bază", care înseamnă suma serviciilor asigurate de stat.

Ministerul vrea schimbări la mecanismul de acordare a finanţării în medicina primară, la perioadele de spitalizare, dar şi în listele cu medicamentele compensate sau gratuite.

Sistemul Informatic Unic Integrat îşi îndeplineşte funcţiile cu succes

Referitor la Sistemul Informatic Unic Integrat, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a explicat că, la acest moment, sistemul funcţionează optim.  

"Prin îmbunătăţirile aduse în ultimul an, putem spune astăzi că Sistemul Informatic Unic Integrat îşi îndeplineşte funcţiile cu succes. V-aţi putea imagina cum ar putea apărea o mare corporaţie care administrează pe hârtie un buget de cinci miliarde de euro, care deserveşte 20 de milioane de cetăţeni, 50.000 de furnizori de servicii şi aproximativ 0,5 miliarde de operaţiuni anual. Toate acestea sunt realizate în Sistemul Informatic Unitar unic", a explicat Duţă.

Preşedintele CNAS a mai afirmat că mai sunt sisteme noi de introdus la Sistemul Informatic Unic Integrat.

"SIUI-ul este baza, dar avem elemente noi de introdus şi mă refer aici, în primul rând, la prescripţia electronică şi cardul de sănătate, în anul 2012, şi dosarul electronic în anul 2013. Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 de milioane de euro. Aşadar astăzi vorbim despre o platformă integrată complexă", a declarat, miercuri, Lucian Duţă.  

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Martie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste