Mircea Geoană: "Un nou împrumut de la FMI, ultima opţiune"

Preşedintele Senatului susţine că un împrumut de la FMI trebuie sã fie ultima soluţie la care ar trebui sã recurgã România, pentru că ţara sã nu fie sufocatã de datorii.

Varianta unui nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional nu este agreatã de preşedintele Senatului, Mircea Geoanã.


El crede cã aceasta trebuie sã fie ultima  dintre oţiunile României pentru că ne-am îndatora excesiv, lucru care ne-ar sufoca pe termen mediu.
 

"Ideea unui nou împrumut trebuie sã fie ultima dintre opţiunile noastre. Nu cred cã trebuie sã fie prima, pentru cã, în cele din urmã, vom ajunge sã fim o ţarã care va avea resurse exclusiv pe împrumut care trebuie şi rambursat la un anumit moment. Deci eu cred cã o astfel de variantã trebuie evitatã, în mãsura posibilului. Eu cred cã un nou împrumut pe care România l-ar putea contracta ar duce la o situaţie de îndatorare excesivã şi care ne va sufoca pe termen mediu pentru cã cineva trebuie sã dea înapoi aceşti bani, a spus preşedintele Senatului, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, la scurt timp dupã întâlnirea avutã la Washington cu şeful FMI, Dominique Strauss Khan.  


Mircea Geoană a discutat cu şeful FMI despre evoluţia României în perspectiva relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale.


"Principala temã abordatã a fost evoluţia economicã, socialã şi politicã din România, un moment decisiv pentru evoluţia relaţiilor noastre cu instituţiile financiare internaţionale. Bineînţeles cã am fãcut o şi prezentare onestã, nepartizanã a nevoii ca în România sã se gãseascã un mai bun echilibru între nevoile de reducere de deficite şi în acelaşi timp de relansare economicã şi creare de locuri de muncã şi acest subiect, evident, va trebui sã fie abordat atât în cursul anului 2010 cât şi în cursul anului 2011, pentru cã aceastã dilemã, aceastã problemã este relevantã şi pentru România, dar şi pentru multe alte ţãri din Europa şi din lume", a spus Mircea Geoană."România nu trebuie să ia noi măsuri de austeritate"


Mircea geoană susţine că în în urma actualei vizite a misiunii FMI în România, ţara noastrã nu va trebui sã adopte noi mãsuri de austeritate pentru a primi cea de a şasea tranşã de împrumut.


"Eu sper cã nu trebuie să luăm noi măsuri de austeritate,  pentru cã pe de o parte recentele inundaţii au cauzat pierderi materiale, umane şi financiare semnificative şi acest lucru nu este imputabil în mod direct pãrţii române şi, de asemenea, cred cã existã în continuare suficient de multe resurse de economisire din punct de vedere al eficacitãţii cheltuielii banului public în România care sã nu conducã la creşteri suplimentare de taxe sau la mãsuri cu efect social foarte, foarte dur, pentru cã pânã la urmã şi la urmã nimeni nu are interesul sã sufoce,  ci interesul este sã putem sã regãsim calea cãtre creştere economicã, bazatã pe disciplinã macroeconomicã şi reclãdirea încrederii în mediul nostru economic, politic şi investiţional", a spus Geoană.


Misiunea FMI se va afla la Bucureşti pânã pe 4 august, iar de concluziile acestei evaluãri depinde eliberarea urmãtoarei tranşe din împrumut în valoare de 900 de milioane de euro.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Iulie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste