Plafonarea tarifelor la energie, din nou pe agenda Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor readuce pe agendă săptămâna viitoare proiectul de modificare a ordonanţei de plafonare a tarifelor în energie.

Majoritatea ar trebui să transforme repede în lege decizia recentă a liderilor coaliţiei, potrivit căreia nimeni nu va plăti mai mult de 1,30 lei pentru 1 KW/h.

Un prim pas în această direcţie a fost făcut la ultima şedinţă de guvern, când a fost stabilit un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la un preţ fix de 450 lei/MW/h, mecanism criticat însă de partidele din opoziţie pentru că ar bloca investiţiile.

De săptămâna viitoare vor începe discuţiile în Camera Deputaţilor, care este for decizional, la Ordonanţa de Urgenţă 119, care plafonează şi stabileşte preţurile la energie.

Intenţia guvernului este aceea de a menţine preţurile plafonate la energia electrică pentru o perioadă mai lungă de timp, iar în acest sens vineri a fost adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă, care stabileşte un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la 450 lei MW/h.

Practic, acest document vine în ajutorul ordonanţei de urgenţă care există deja în parlament şi care va conţine cele trei tipuri de preţuri şi praguri de consum pentru consumatorii casnici: 68 de bani pentru 1 KW la un consum de până în 100 de KW pe lună, 80 de bani pentru un consum lunar de până în 255 de KW şi 1,30 lei pentru cei care consumă peste 300 de KW

. La IMM-uri şi instituţii publice se va menţine preţul de 1 leu pe KW/h, iar pentru consumatorii mari industriali preţul va fi stabilit la 1,3 lei pe KW. Modificările pe care le vor face deputaţii vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Din opoziţie, USR şi AUR critică însă noua ordonanţă de urgenţă pe energie şi atrag atenţia că măsura de reglementare a preţului va distruge stimulentul de a investi în producţia de energie electrică.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Noiembrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste