Legile justiție intră la votul final în Comisia parlamentară specială

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei este aşteptată să dea luni votul final pentru proiectul ce reglementează organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Dezbaterile pe articole s-au desfăşurat timp de două zile, în şedinţe maraton, iar din cele aproximativ 600 de amendamente, nu au fost aprobate decât câteva, în principal susţinute de putere sau preluate de la CSM.

De altfel, opoziţia a criticat din nou documentele iniţiate de Ministerul Justiţiei.

Reprezentanţii USR acuză politizarea justiţiei şi solicită ca proiectele să nu fie supuse la vot până nu se primeşte punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, sesizată în cursul acestei săptămâni pe această temă.

Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat însă că în elaborarea proiectelor de lege ale justiţiei, a ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia:

Cătălin Predoiu: Misiunea noastră a fost să punem pe masa parlamentului în acest /an/, aceste legi şi cred că Ministerul Justiţiei s-a achitat de această misiune. După ce a avut loc o dezbatere publică susţinută, noi am depus aceste eforturi pentru a recupera agenda pierdută a anului 2021. Aceste dezbateri trebuiau să aibă loc anul trecut, pentru a ne încadra în anumite obiective stabilite de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi a răspunde, în acelaşi timp, cerinţelor sistemului judiciar de a revedea, de a moderniza aceste legi.

Al doilea proiect din pachetul de legi ale justiţiei, care va intra în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale, este cel care reglementează organizarea judiciară. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 septembrie, ora 22:03)


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Septembrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste