Parlamentul European a adoptat o nouă legislaţie privind salariile minime

Statele membre trebuie să garanteze salarii minime pentru un trai decent, se arată în directiva adoptată de Parlamentul European.

Parlamentul European a adoptat o nouă legislaţie privind salariile minime adecvate în Uniune.

În stabilirea acestora, statele membre pot utilizat ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţurile reale, se precizează în document.

Statele membre trebuie să garanteze salarii minime pentru un trai decent, se arată în directiva adoptată de Parlamentul European.

Legislaţia europeană în domeniu urmăreşte să îmbunătăţească astfel condiţiile de viaţă şi de muncă ale angajaţilor şi să promoveze negocierea colectivă a salariilor.

Potrivit normelor adoptate de eurodeputaţi, stabilirea salariului minim rămâne o prerogativa naţională. Totuşi, statele membre, inclusiv România, trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit cetăţenilor un trai decent, ţinând seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va propune în şedinţă coaliţiei de guvernare creşterea salariului minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie, anul viitor.

În prezent, în ţara noastră, salariul minim este de 2.550 de lei brut.

Prin comparaţie, cele mai mari salarii minime din Uniune sunt în Luxemburg, Irlanda şi Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia şi Estonia.

Luna aceasta, directiva va fi adoptată şi de Consiliul Uniunii Europene, iar după publicare, statele membre au la dispoziţie cel mult doi ani pentru o transpune în legislaţiile naţionale.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Septembrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste