Discuţii între premierii României şi Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă participă, împreună cu omologul său din Republica Moldova, Natalia Gavriliţa, la Forumul destinat promovării pieţelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului.

Discuţiile vor viza situaţia politică internaţională şi consolidarea relaţiilor economice, în contextul statutului Republicii Moldova de ţară candidată la Uniunea Europeană. În prima parte a zilei, cei doi prim-miniştri au avut o întrevedere la Palatul Victoria.

În cadrul întâlnirii, cei doi premieri au discutat proiectele destinate sprijinirii Republicii Moldova în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, dar şi asigurarea finanţărilor din pachetul de o sută de milioane de euro, precum şi sprijinul bugetar direct, de zece milioane de euro.

Şeful Executivului român, Nicolae Ciucă, a precizat că vor fi găsite soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a cantităţilor de gaze necesare populaţiei de peste Prut.

Cât despre energia electrică, aceasta urmează să fie furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung.

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţa, a adus în discuţie situaţia tranzitului de camioane la frontieră, care, în opinia sa, este în creştere.

Noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta - Leova, pe un pod militar de pontoane, şi preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuţi-Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente.

De asemenea, cei doi premieri au mai discutat şi despre sprijinul pe care Guvernul de la Bucureşti îl poate oferi în cadrul procesului de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cât şi despre stadiul actual al eforturilor întreprinse la Chişinău în acest sens, mai ales în domeniul justiţiei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Septembrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste