Declaraţie parlamentară comună Republica Moldova - România

În declaraţia comună se reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi consolidarea colaborării bilaterale în toate domeniile de activitate.

Parlamentele României şi Republicii Moldova s-au reunit sâmbătă, într-o şedinţă comună, la Chişinău, la finalul căreia a fost semnată o declaraţie de susţinere necondiţionată a ţării vecine de peste Prut pe parcursul său european.

Reuniunea a avut loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la blocul comunitar.

Republica Moldova trebuie să obţină săptămâna viitoare statutul de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, susţine preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

El spune că statutul ar trebui acordat fără a se impune anumite condiţii.

Florin Cîţu: E datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că niciun stat, săptămâna viitoare, nu se va opune şi e important, repet, să fie statut de stat candidat fără condiţionalităţi, pentru că ştim foarte bine, limbajul de la Bruxelles de multe ori este mai complicat şi trebuie să ne asigurăm că nu există niciun fel de virgulă, niciun fel de condiţionalitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmă că nimeni şi nimic nu poate sta în drumul parcurs de Republica Moldova pentru integrare europeană. România va continua să fie alături de statul vecin, dă asigurări Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Republica Moldova nu va intra într-o criză energetică nici în ceea ce priveşte gazul, nici în ceea ce priveşte electricitate. De aceea, România are datoria să fie în toată această perioadă alături de Republica Moldova.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, afirmă că angajamentele asumate de Republica Moldova privind reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei energetice sunt clare şi vor fi îndeplinite.

Igor Grosu: Noi la Chişinău avem toate ingredientele pentru a ne mişca repede, avem o majoritate parlamentară, avem guvern, preşedinţia susţine, bineînţeles, toate aceste reforme. Acum totul va depinde de noi, cât de repede ne mobilizăm, iar eu vă garantez că lucrurile se vor mişca repede, bineînţeles, ţinând cont de toate rigorile şi standardele internaţionale.

Cei trei preşedinţi au semnat la Chişinău declaraţie comună prin care se reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi consolidarea colaborării bilaterale în toate domeniile de activitate.

Totodată, se condamnă cu fermitate agresiunea militară, ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse în Ucraina.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Iunie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste