Guvernele europene au respins un ultimatum al preşedintelui Vladimir Putin privind gazele

Problema aprovizionării cu energie între Rusia şi Europa e află în prim-planul conferinţei de la Asociaţia presei străine din Italia.

Guvernele europene au respins un ultimatum al preşedintelui Vladimir Putin care a anunţat că de astăzi livrările de gaz rusesc se vor face doar în ruble.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat într-o conferinţă de presă că toate contractele care prevăd plăţi în euro sau dolari trebuie respectate şi că pentru europeni este important să nu dea vreun semnal că se lasă şantajaţi.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu există nici un indiciu al vreunei probleme iminente de securitate energetică, dar potrivit France Presse, Germania şi Franţa au anunţat că se pregătesc pentru eventuala oprire a importurilor de gaz rusesc.

Premierul italian Mario Draghi spune că a primit miercuri asigurări de la preşedintele Putin că livrările de gaz spre Uniunea Europeană nu sunt în pericol.

Elena Postelnicu, Roma:  Problema aprovizionării cu energie între Rusia şi Europa a fost în prim-planul conferinţei de la Asociaţia presei străine din Italia, premierul Mario Draghi răspunzând la numeroase întrebări pe această temă.

Mario Draghi: Contractele existente rămân în vigoare, companiile europene, şi asta este valabil doar pentru
companiile europene, vor continua să plătească gazul în euro sau dolari. Pentru a reduce finanţarea către Rusia trebuie să reducem preţul gazului, deoarece nu putem renunţa imediat la gaz, discutăm despre asta.

Potrivit lui Mario Draghi, Rusia nu poate vinde gaze către alt client decât Europa, ceea ce înseamnă că există loc pentru a plafona preţul gazelor.

Totodată, liderul de la Roma a dat asigurări că exporturile de gaze din Rusia nu sunt în pericol.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 Aprilie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste