Ciolacu: Săptămâna viitoare vom avea un guvern cu puteri depline

Liderii PSD şi PNL sunt de acord cu ocuparea funcţiei de premier prin rotaţie, dar nu reuşesc să se înţeleagă asupra numelui care va începe acest mecanism.

Zi politică agitată ieri pentru formarea viitorului guvern, cu negocieri amânate şi cu şedinţe neprogramate ale conducerilor PSD si PNL.

Problema este că ambele formaţiuni ar vrea să preia prima conducerea prin rotaţie a executivului.

Până la urmă s-a incheiat tot indecis spre seară, cu declaraţii contradictorii ale liderului liberal, pe de o parte, dar cu o promisiune a preşedintelui PSD că săptămâna viitoare vom avea până la urmă un guvern cu puteri depline.

Liderii PSD şi PNL sunt de acord cu ocuparea funcţiei de premier prin rotaţie, dar nu reuşesc să se înţeleagă asupra numelui care va începe acest mecanism.

Social-democraţii au decis că preşedintele partidului este propunerea pentru funcţia de premier şi au lăsat să se înţeleagă că sunt îndreptăţiţi să ocupe prima dată această funcţie, ţinând cont de ponderea mandatelor în parlament.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări aseară, la finalul unei zile marcate de discuţii şi negocieri, că România va avea un guvern cu puteri depline săptămâna viitoare.

Marcel Ciolacu: Este şi o obligaţie, deja lumea nu mai are răbdare. E o problemă şi la Ministerul Sănătăţii şi la fondul de pensii, deci toţi preşedinţii care reprezintă această coaliţie sunt de acord că săptămâna viitoare România va avea un guvern.

În schimb, liberalii insistă că prima propunere de premier ar trebui să le aparţină.

Liderul PNL, Florin Cîţu, explica faptul că liberalii deja au făcut anumite concesii în negocierile cu social-democraţii.

Florin Cîţu: Deocamdată, problema pe care o avem nu este numele, problema este că avem două partide care vor să fie primele în rotativă. În PNL, aşa cum am aprobat, decizia este orice membru al Partidului Naţional Liberal. Mai flexibil de atât nu se poate. În acest moment sunt două partide care doresc să aibă prima opţiune. Numele nu contează, poate să fie oricine. Avem o decizie a Consiliului Naţional, care spune foarte clar - preşedintele partidului este propunerea de premier.

Florin Cîţu mai spunea că cele trei partide vor merge la Palatul Cotroceni cu un singur nume drept propunere de premier.

Cel mai probabil, astăzi vor fi reluate negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe tema programului comun de guvernare şi a acordului politic de colaborare.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Noiembrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste