Vot final în Camera Deputaților pe reducerea facturilor la energie

Reducerea facturilor la energie pentru această iarnă este aproape să devină lege.

Astăzi, în Camera Deputaţilor, ar urma să fie dat votul final după ce proiectul a fost finalizat în comisiile de specialitate.

Consumatorii casnici vor beneficia şi de plafonare şi de compensare, iar cei vulnerabiliti şi de amânarea la plată pentru maximum şase luni de zile, dacă nu se mai descurcă cu banii.

În acest fel, facturile nu vor fi mai mari ca iarna trecută, chiar dacă preţurile energiei au explodat pe piaţă, a dat asigurări ministrul interimar al energiei ieri în Comisia pentru industrii.

De plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale vor beneficia pe lângă consumatorii casnici şi anumite instituţii, precum spitale, instituţii de cult sau ONG-uri.

De asemenea, deputaţii au aprobat şi o schemă de sprijin pentru IMM-uri, acestea urmând să plătească doar preţul energiei, fără taxele de distribuţie sau transport.

Ministrul interimar al energiei, Virgil Popescu, explică ce tarife vor plăti românii odată cu intrarea în vigoare a documentului.

Virgil Popescu: Vorbim de o plafonare la un leu cu toate taxele incluse pentru energia electrică, respectiv 525 de lei preţul energiei electrice din total un leu şi de gaze naturale de 370 de lei cu o plafonare la 250 de lei a preţului la gaze naturale care se aplică practic pentru absolut toţi consumatorii.

Totodată, cetăţenii care se vor încadra într-un consum mediu lunar, vor putea beneficia pe lângă preţul plafonat şi de o compensare a facturilor.

Astfel, aceştia vor plăti mai puţin cu 33% la gaze naturale dacă au un consum de cel mult 220 m cubi pe lună şi nu mai mult de 29 de bani pe kilowat/oră la un consum de maxim 330 de kw pe lună.

Documentul urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege ce ar urma să intre în vigoare peste doar câteva zile, la 1 noiembrie, a fost criticat intens de firmele de distribuţie şi furnizare, susţin că va da peste cap piaţa liberă şi le va afecta planurile de investiţii.

Inclusiv investitori europeni din domeniul energiei au spus că sunt îngrijoraţi de modificările pe care Parlamentul României le propune pentru depăşirea crizei energetice.

Ministrul energiei declara, însă, că reducerea facturilor nu se va face pe seama furnizorilor, ci prin transfer al sumelor rezultate din compensare şi plafonare către datoriile companiilor din energie la bugetul de stat, iar pentru cele care nu au datorii banii vor fi plătiţi de stat în maximum 30 de zile.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Octombrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste