Florin Cîţu anunţă negocieri cu toate formaţiunile politice pentru obținerea majorității

Premierul Florin Cîţu, noul preşedinte PNL, anunţă negocieri cu toate formaţiunile politice şi deschide uşa inclusiv pentru PSD şi AUR pentru a găsi o majoritate parlamentară care să îi susţină guvernul.

După ce a obţinut o victorie detaşată cu echipa sa la alegerile interne din partid trebuie să păstreze pentru PNL şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi nu are mult timp la dispoziţie pentru discuţii, cu ameninţarea unei moţiuni de cenzură deasupra cabinetului său.

Opţiunea principală ar fi refacerea coaliţiei de dreapta, dar liderii USR PLUS au întărit duminică refuzul de a se întoarce la guvernare cu Florin Cîţu premier.

Şi nici de la PSD şi AUR nu au venit semnale pozitive. Din contră, PSD spune răspicat că zilele actualului guvern ar fi numărate, aşa că se anunţă o săptămână politică intensă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-a anunţat demisia din această funcţie după ce a pierdut alegerile pentru şefia PNL.

Decizia este unilaterală şi irevocabilă, preciza fostul lider liberal, care susţine că PNL trebuie să îşi asigure o majoritate parlamentară pentru a nu pierde a treia funcţie în stat.

Ludovic Orban: Nu mai există cale de întoarcere. Eu sunt un om de onoare. O să rămân în funcţie până se formează o majoritate parlamentară, care să împiedice alegerea funcţia de preşedinte al Camerei a unui PSD-ist.

Preşedintele PNL Florin Cîţu spune că partidul său nu va pierde această funcţie şi afirmă că majorităţile în parlament se negociază.

Liderul liberal trebuie să negocieze şi în privinţa susţinerii guvernului pe care îl conduce, fiind deschis dialogului cu toate formaţiunile politice.

Florin Cîţu spune că varianta preferată rămâne în continuare coaliţia de dreapta PNL - USR PLUS şi UDMR.

Florin Cîţu. Vor fi negocieri cu toţi aceia care vor să susţină guvernul din toate partidele. În acest moment avem aşa: o alianţă PSD - AUR - USR în Parlamentul României care vrea să dea jos guvernul. După ce ei se clarifică şi se definesc şi văd ce vor să facă putem să discutăm şi noi.

USR PLUS nu doreşte însă să revină la guvernare cu Florin Cîţu în funcţia de premier şi nu renunţă la moţiunea de cenzură depusă împreună cu AUR.

Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe 28 septembrie pe sesizarea guvernului privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între executiv şi parlament.

Dacă moţiunea USR PLUS - AUR are probleme social-democraţii au pregătit deja un demers asemănător pentru demiterea guvernului Cîţu.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu: Categoric după decizia CCR-ului, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota acea moţiune de cenzură. Dacă există conflict, Partidul Social Democrat va depune imediat moţiunea de cenzură şi îi invită pe ceilalţi să o voteze.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Septembrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste