Se dezbate prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Documentul a fost depus de social-democraţi, care spun că au purtat negocieri cu deputaţi şi senatori de la toate formaţiunile politice şi că mulţi dintre aceştia sunt nemulţumiţi

UPDATE La Palatul Parlamentului continuă dezbaterea moţiunii de cenzură

La Palatul Parlamentului continuă dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de social-democraţi împotriva cabinetului Cîţu.

Pentru a fi adoptat şi a genera demisia guvernului, documentul are nevoie de 234 de voturi, iar PSD împreună cu AUR şi parlamentarii neafiliaţi au împreună 205 voturi.

Reporter: Alina Stănuţă - Premierul Florin Cîţu spunea aici în plenul Parlamentului că guvernarea merge foarte bine, iar coaliţia este puternică şi pregătită să guverneze cel puţin încă opt ani. România a trecut cu bine de cea mai mare criză economică de până acum - mai menţiona Florin Cîţu, care spunea că această guvernare a schimbat paradigma, a alocat bani mai mulţi pentru investiţii, care au determinat o creştere economică sustenabilă. Această moţiune de cenzură este actul oficial care consfinţeşte Alianţa PSD-AUR, iar ceea ce îi uneşte este ura faţă de antreprenori sau faţă de statul de drept, mai spune Florin Cîţu.

În susţinerea moţiunii de cenzură, liderul PSD, Marcel Ciolacu, declara că Guvernul Cîţu trebuie să plece acasă şi i-a cerut premierului să oprească sarabanda împrumuturilor, menţionând că fiecare nou-născut va plăti 2.500 de euro pentru aceste împrumuturi. "De un an şi jumătate aţi îngenunchiat statul de drept" - i-a reproşat liderul PSD premierului Florin Cîţu şi a amintit că astăzi CCR a declarat că revocarea avocatului poporului din funcţie este neconstituţională.

"Nu va trece această moţiune, pentru că nu sunt motive să plece guvernul acasă" - menţiona din partea PNL liderul de grup al senatorilor, Virgil Guran, iar liderul senatorilor USR, Radu Mihail, i-a asigurat pe cei din PSD că vor rămâne până la următoarele alegeri în opoziţie.

Fiecare discurs de până acum a fost susţinut din sală cu aplauze din tabăra celui care vorbea şi cu vociferări din tabăra opusă. Dezbaterile continuă, iar la final se va vota secret, cu bile.

--------------------------------

Prima moţiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Florin Cîţu va fi dezbătută marţi în Parlament.

Documentul a fost depus de social-democraţi, care spun că au purtat negocieri cu deputaţi şi senatori de la toate formaţiunile politice şi că mulţi dintre aceştia sunt nemulţumiţi.

În timp ce liberalii afirmă că vor fi prezenţi dar nu vor vota, reprezentanţii USR PLUS au anunţat că parlamentarii lor se vor exprima împotrivă.

Deşi nemulţumiţi de moţiune senatorii şi deputaţii AUR spun că vor vota împotriva guvernului Cîţu.

Social-democraţii critică în textul moţiunii de cenzură măsurile adoptate de guvernul Cîţu în domeniile: educaţie, economiei şi sănătăţii şi spun că documentul a fost agreat cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii AUR.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, spunea că pentru susţinerea documentului s-au purtat discuţii cu parlamentari de la toate partidele.

Radu Oprea: Sunt parlamentari nemulţumiţi de faptul că acest guvern minte şi sperăm ca să poată să vină să voteze, să fie lăsaţi să voteze.

Vizat direct de moţiunea de cenzură premierul Florin Cîţu anunţa aseară că decizia coaliţiei de la guvernare este ca parlamentarii PNL, USR, UDMR să fie prezenţi în sală la dezbaterea documentului, dar ei nu vor participa la vot.

Florin Cîţu: Decizia este clară, am anunţat-o de săptămâna trecută, parlamentarii coaliţiei de guvernare nu vor vota la moţiune. Dacă vor să participe pentru divertisment.

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, din partea USR, nu are emoţii cu privire la rezultatul votului pentru că, declara ea, moţiunea de cenzură a opoziţiei este superficială.

Anca Dragu: Eu sunt ferm convinsă că această coaliţie funcţionează, este puternică. De altfel, nici pe fond nu ar fi motive dincolo de votul politic. Am ascultat prezentarea moţiunii şi este extrem de superficială.

Deşi nemulţumiţi că propunerile formulate nu au fost introduse în textul moţiunii de cenzură parlamentarii AUR vor vota totuşi pentru demiterea cabinetului Cîţu.

George Simion, copreşedinte AUR: AUR va vota şi se va alătura oricărui demers pentru a înlătura acest guvern: Aşa că noi nu votăm moţiunea PSD, ci votăm înlăturarea guvernului Cîţu.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, iar guvernul înlăturat este nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Şansele sunt însă mici, deoarece PSD, AUR şi parlamentarii independenţi au împreună doar 205 voturi.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Iunie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste